Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
26 maart 2021

Verkiezingen nog niet toegankelijk voor mensen met een beperking

Veel mensen met een beperking konden nog steeds niet zonder obstakels hun stem uitbrengen. Dit meldt het College voor de Rechten van de Mens op basis van de meldingen van het meldpunt Onbeperkt Stemmen. Mensen met een beperking konden bij dit meldpunt terecht om hun ervaringen rondom de toegankelijkheid van de verkiezingen te delen.

132 meldingen

In totaal zijn er 132 meldingen binnengekomen. Van alle meldingen gaat iets minder dan de helft (49,2%) over structurele problemen, bijvoorbeeld de fysieke toegankelijkheid van stemlokalen. De rest van de meldingen is corona-gerelateerd. Deze meldingen gaan onder meer over de (on)mogelijkheid om per brief te stemmen en stemlokalen die niet ‘coronaproof’ waren.

Extra toegankelijke stemlokalen 

Voorzitter van het College Adriana van Dooijeweert: “Op basis van de meldingen kunnen we concluderen dat de verkiezingen nog steeds niet volledig toegankelijk zijn. Het College ziet echter ook dat er op verschillende plaatsen hard wordt gewerkt aan meer toegankelijkheid. Zo waren er bijvoorbeeld in Utrecht en Amersfoort extra toegankelijke stemlokalen, waarbij gebruik werd gemaakt van de input van ervaringsdeskundigen. Het inzetten van ervaringsdeskundigheid is niet alleen erg waardevol, maar ook een belangrijke verplichting van het VN-verdrag handicap. Dit soort initiatieven juicht het College daarom toe.”

Meer informatie

Meer weten over de analyse van het College over de toegankelijkheid van de Tweede Kamerverkiezingen lees je op de website van het college.