Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
12 januari 2023

VDP Column - Een strik om 2022 en de eerste stappen in 2023

Jorinde ter Mors

Zo, het is weer gelukt; er zit een strik om het oude jaar. We zijn het nieuwe jaar ingestapt.

Ik vond 2022 werkelijk geen eenvoudig jaar. Op nog geen 2000 kilometer van ons vandaan, dichterbij dan Lissabon bijvoorbeeld, brak oorlog uit. Als milde afgeleide van dit drama ontvingen we vluchtelingen, gingen de energieprijzen door het dak en werd alles duurder. Als dienstverleners staan we altijd midden in de maatschappij, dus het was stevig aanpoten. Opvang, informatie, armoederegelingen, inflatieproblemen, noem het maar op.

Maar 2022 was dus ook het jaar waarin we onze cruciale rol als dienstverleners op zoveel fronten zo merkbaar konden spelen. Het jaar waarin ‘het schandaal van the Voice’ leidde tot de belangrijke gesprekken over gewenst en ongewenst gedrag. Het jaar waarin de krapte op de arbeidsmarkt voelbaar werd, wat tot gesprek leidde over de waardering van de collega’s in de uitvoering. En waarin de patstelling van de stikstofuitstoot het maatschappelijk debat over bouwen, groei, vleesconsumptie klimaat in een volgende versnelling bracht. Het ligt voor de hand dat deze en andere vraagstukken en crises in 2023 nog wel door zullen lopen en dus ook effect zullen blijven hebben op ons werk.

Tot slot was 2022 het jaar dat we als VDP-leden weer ‘gewoon’ samen konden komen om samen dingen voor elkaar te krijgen die we alleen samen kunnen bakken. Om kennis, ervaring (en een drankje) te delen met collega’s die vaak grotendeels dezelfde soort vraagstukken hebben.

En zo beginnen we aan 2023. Over ongeveer een week gaan we tijdens onze Tweedaagse in Maastricht het thema ‘de menselijke maat’ eens even goed tegen het licht houden. Het klinkt allemaal zo logisch, maar waar hebben we het nou precies over en wat gaan we dan anders doen dan nu?

Door de GemeenteDelers krijgen we dit jaar opnieuw allerhande mooie en inspirerende voorbeelden om ons werk, de interactie met de inwoners op een hoger plan te krijgen zonder dat we alles zelf moeten bedenken en maken. En uiteraard blijven we als vereniging actief op het front van de Common Ground, een opzet die zo cruciaal is voor de volgende stap in dienstverlening.

Ik wens je een mooi, productief, delend en inspirerend werkjaar toe. En bovenal: een jaar van gezondheid en geluk.

Jorinde ter Mors - Voorzitter VDP