Ga naar de inhoud

Digitalisering

Digitalisering is de sleutel tot betere dienstverlening en efficiëntere processen. Op deze pagina lees je hoe jouw gemeente met slimme oplossingen digitale ontwikkelingen kan benutten. En ervoor zorgt dat iedereen kan meedoen. Laat je inspireren door praktische inzichten, bewezen strategieën en voorbeelden die werken. Zo zet je stappen naar passende digitale dienstverlening.

Subthema’s van digitalisering

  • Innovatie
    in digitale dienstverlening
  • Applicaties
    voor klantcontact en dienstverlening
  • Data
    gebruiken, beschermen en uitwisselen
  • Digitale inclusie
    zodat iedereen kan meedoen

Innovatie in dienstverlening

Technologieën zoals AI, automatisering en datagedreven werken veranderen gemeentelijke dienstverlening. Deze innovaties maken sneller en persoonlijker contact met inwoners mogelijk. Als VDP volgen we de trends en oplossingen die gemeentelijke dienstverlening toekomstbestendig maken. We steunen daarnaast actief het programma Common Ground. Via bijeenkomsten delen we deze kennis en ervaring met onze leden, zodat gemeenten deze innovaties kunnen inzetten voor hun inwoners en ondernemers.

Applicaties en data: de motor van moderne dienstverlening

Van slimme gemeentelijke apps tot inzichten uit data: de mogelijkheden groeien razendsnel. Door deze tools effectief in te zetten, kun je inwoners en ondernemers beter ondersteunen en processen verbeteren. Daarbij stimuleren we: 1 keer ontwikkelen, voor iedereen bruikbaar. Zodat gemeenten niet zelf elk wiel opnieuw uitvinden, maar slim samenwerken.

Digitale inclusie: dienstverlening voor iedereen

Inclusieve digitale oplossingen zorgen ervoor dat álle inwoners kunnen meedoen, ook mensen met een beperking of in een kwetsbare situatie. Of het nu gaat om toegankelijke websites, gebruiksvriendelijke apps of persoonlijke ondersteuning: digitale inclusie is essentieel. Daarom heeft de VDP de intentieverklaring van de Alliantie Digitaal Samenleven ondertekend. En hebben we samen met enkele overheidspartijen de cursus Basiskennis digitale toegankelijkheid beschikbaar gemaakt voor alle overheidsorganisaties.

Relevante kennisartikelen

Lees artikel

Digitale toegankelijkheid als onderdeel van de lokale inclusie agenda

De gemeente Tilburg is een van de weinige gemeenten waarvan de hoofdwebsite de status A heeft in het Dashboard Digitale…

  • Digitalisering
  • Inclusieve dienstverlening

Innoveren van dienstverlening met selfservice, GEM en robotisering

  • Dienstverleningsconcepten
  • Digitalisering

‘Begin met digitale toegankelijkheid door een expert tijd en ruimte te geven’

  • Digitalisering
  • Inclusieve dienstverlening

Social Handprint maakt maatschappelijke waarde zichtbaar

  • Digitalisering
  • Participatie

Bekijk ook

Oudere vrouw in leunstoel met iPad

Digitalisering in het ledendeel

Digitalisering en subthema’s als innovatie of data zijn onderwerp geweest van meerdere bijeenkomsten. In het ledendeel staan de presentaties hiervan (alleen voor leden).

Basiskennis digitale toegankelijkheid

In de gratis e-learning Basiskennis digitale toegankelijkheid ontdek je waaraan je in jouw werk moet denken bij digitale toegankelijkheid. Deze e-learning binnenkort gepubliceerd.

Logo van de Alliantie Digitaal Samenleven

Alliantie Digitaal Samenleven

Digitale inclusie is een ingewikkelde opgave. Dat vraagt om de gezamenlijke inzet van meerdere partijen. Daarom bundelen de overheid, maatschappelijke organisaties, bedrijven en ervaringsdeskundigen hun krachten in de Alliantie om digitale inclusie te realiseren.