Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
22 september 2022

MAEX maakt maatschappelijke waarde van Amsterdamse initiatieven zichtbaar

MAEX Amsterdam is het transactieplatform voor maatschappelijke waarde in Amsterdam. Maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemingen in Amsterdam kunnen op dit platform kosteloos een eigen profiel aanmaken. Via dat profiel laten ze zien welke waarde ze leveren, met wie, welke behoeften ze hebben en wat ze Amsterdam te bieden hebben. MAEX verbindt de initiatieven vervolgens met bedrijven, fondsen, overheid, kennisinstellingen en particulieren. Projectleider buurtrechten Machteld Combé vertelt over deze GemeenteDelers-casus.

Naam van de casus: MAEX Amsterdam: inzicht en versterken sociale impact (GemeenteDelers 2022 shortlist)
Indiener: Machteld Combé, projectleider buurtrechten, gemeente Amsterdam
Onderwerpen: Participatie, Maatschappelijke ontwikkeling, Initiatieven

Machteld Combé: “MAEX – de Maatschappelijke AEX – en de gemeente Amsterdam werken al 4 jaar samen. In die tijd hebben al bijna 500 initiatieven zich op MAEX geregistreerd en het aantal is nog steeds aan het stijgen. Met het aanmaken van een profiel op MAEX meten deze initiatiefnemers welke waarde ze creëren voor de samenleving. Dit doen ze aan de hand van de Social Handprint, die gebaseerd is op de 17 Duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDG’s) van de Verenigde Naties.”

Bewoners in een buurttuin in AmsterdamSET Community gardens, deze buurttuin is een van de initiatieven op de MAEX.

Wat maakt je het meest enthousiast?

Machteld: “Steeds vaker vertellen initiatieven ons hoe de Social Handprint hen helpt inzicht te krijgen in de impact van hun organisatie. Ze hebben zo een sterker verhaal richting de partners met wie ze samenwerken. Verder helpt het hen om hun organisatie en communicatieboodschap te verbeteren. Niet alleen de initiatieven hebben hier wat aan, ook de gemeente Amsterdam krijgt steeds meer zicht op de impact van initiatieven in de stad en op verschillende thema’s zoals armoedebestrijding en duurzaamheid. Dit geeft initiatieven een betere en meer gelijkwaardige positie in samenwerking met de gemeente.”

Wat was je grootste ontdekking?

Machteld: “Dat een gemeenschappelijke taal rondom de SDG’s de maatschappelijke waarde van initiatieven beter zichtbaar kan maken. In de wereld van subsidies, fondsen en sponsoren lijken aantallen, resultaten en begrotingen belangrijk te zijn. Dan is het lastig communiceren over nieuwe ideeën en initiatieven die hun waarde nog moeten bewijzen. MAEX heeft die brug geslagen met de Social Handprint.”

Wat zeggen mensen erover?

Machteld: “In eerste instantie is het even wennen om te begrijpen wat MAEX en de Social Handprint kunnen betekenen voor initiatieven en de partners waarmee ze samenwerken. Op het moment dat initiatieven hun eigen profiel hebben ingevuld of ambtenaren een analyse hebben laten maken, beginnen ze in te zien dat het instrument veel meer mogelijkheden biedt. Bijvoorbeeld voor initiatieven om de eigen organisatie te verbeteren en beter te communiceren met anderen of, als gemeente, je eigen beleid te analyseren.”

Homepage van MAEX AmsterdamHomepage van MAEX Amsterdam

Waaraan merk je dat het werkt?

Machteld: “Aan het groeiende aantal initiatieven dat zich inschrijft en de mensen achter de initiatieven, die ik spreek. Zij gebruiken steeds vaker de Social Handprint om hun maatschappelijke en monetaire waarde zichtbaar te maken. Ook mijn eigen collega’s binnen de gemeente beginnen de mogelijkheden van MAEX te zien. Ze gebruiken de Social Handprint als informatiebron bij subsidieaanvragen en laten analyses op thema maken. Onlangs toonde de afdeling strategie interesse in MAEX, omdat zij op zoek is naar een algemeen beeld over de impact van initiatieven op de stad. MAEX draagt bij aan een beter gemeentelijk beleid voor het ondersteunen van initiatieven.

Hoe kunnen andere gemeenten hiermee aan de slag?

Machteld: “Andere gemeenten kunnen ook een samenwerking aangaan met MAEX. Zij ontvangen dan een eigen gemeentelijke pagina, waar initiatieven zich op in kunnen schrijven. Vervolgens zijn er verschillende mogelijkheden om analyses in te kopen, donatierondes open te stellen of bijeenkomsten te organiseren om initiatieven te kunnen ondersteunen.”

Wat is je toekomstdroom?

Machteld: “Ik hoop dat initiatieven MAEX steeds meer gaan gebruiken om hun organisatie verder te verbeteren en te laten groeien. Veel organisaties slagen daar ook al in. De volgende stap is samen met de initiatieven te verkennen, hoe MAEX hen kan helpen onderlinge samenwerkingen te verbeteren binnen een bepaald gebied of in de hele stad.

Voor de gemeente hoop ik dat MAEX steeds meer ingeburgerd raakt als instrument om initiatieven een betere en gelijkswaardige positie te geven ten opzichte van de gemeente en andere samenwerkingspartners.”

Meer weten

Voor vragen over de casus ‘MAEX Amsterdam: inzicht en versterken sociale impact’ kun je contact opnemen met het initiatievenbureau van de gemeente Amsterdam via initiatievenbureau@amsterdam.nl of met Floyd Krom, impulsmanager MAEX Amsterdam, via floyd@maex.nl.

Bekijk ook: