Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
14 april 2022

“Goede dienstverlening doe je met elkaar”

Kennismaking met nieuw bestuurslid Otto Paans

Sinds eind januari is Otto Paans bestuurslid voor de VDP. Dat doet hij naast zijn werk als algemeen directeur en directeur bedrijfsvoering bij DUO+, de uitvoeringsorganisatie voor gemeenten Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel. Als bestuurslid zet hij zich in voor verbinding tussen de leden. “Want de samenwerking tussen mensen maakt het echte verschil in dienstverlening.”

“Per ongeluk ben ik in overheidsland terechtgekomen en heb ik bij verschillende gemeenten in verschillende posities gewerkt. Gaandeweg kreeg ik meer interesse voor gemeenschappelijke regelingen, waarmee meerdere gemeenten samen hun uitvoering of dienstverlening op afstand organiseren. Zo heb ik gewerkt bij de Sociale Dienst Veluwerand en bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Bij DUO+ ben ik weer dichter op gemeenten gaan werken. We zijn immers verantwoordelijk voor de uitvoering van veel dienstverlening namens 3 gemeenten in Noord-Holland.”

Geen geoliede machine

“Ik werk graag in situaties waar problemen zijn of er verwarring is. Als het geen geoliede machine is. Ik ga dan op zoek naar menselijke verbinding door gesprekken te voeren. Wat heb je nodig om je werk goed te doen? Wat geeft je energie en wil je houden in je werk? Waar wil je afscheid van nemen? De antwoorden op die vragen geven een goed beeld waar je kunt beginnen. Om op korte termijn aanpassingen te doen en dat in de structuur te borgen voor de langere termijn.”

Bedrijfsvoering is dienstverlening

“Bedrijfsvoering, waarin ik veel ervaring heb, is volgens mij ook dienstverlening. Je hebt te maken hebt met gedwongen winkelnering, net als bij gemeentelijke dienstverlening. Dat betekent wat mij betreft dat je het beter moet doen dan een commercieel bedrijf, want mensen kunnen geen alternatief kiezen. Binnen bedrijfsvoering gaat dat het beste als P&O, ICT, interne dienstverlening en de andere kolommen met elkaar praten en goed samenwerken. Goede dienstverlening doe je met elkaar en is meer dan een proces goed regelen.”

Verbinden en van elkaar leren

“Als bestuurslid heb ik cohesie – verbinding tussen de leden – in mijn portefeuille. Daarbij wil ik me richten op de onderlinge verbindingen en hoe we beter van elkaar kunnen leren. Een van de ideeën waar we mee aan de slag gaan is intervisie. Het lijkt me leuk als we daarvan een ontmoetingsplaats kunnen maken voor het delen van zowel positieve ervaringen als ergernissen die je niet makkelijk ergens anders deelt. Te weten dat je niet de enige bent die daarmee rondloopt. De werkgroep is nog maar net gestart, dus we kunnen nog verkennen hoe we het precies gaan invullen.”

Otto Paans als reisleider in Luxemburg

Van verwarring naar ontspanning

“Wat niet iedereen weet, is dat ik ook reisleider ben. Het komt dan regelmatig voor dat ik inval voor een reisleider die onverwacht is uitgevallen. Zo reisde ik een keer naar een groep, waarvan de reisleider 15 minuten voor vertrek besloot toch niet mee te gaan. De groep was al op bestemming toen ik aankwam. Ook al zijn het allemaal volwassen mensen, zonder reisleider is zo’n groep in verwarring. Ik vind het mooi om dan door te luisteren en structuur te brengen, ervoor te zorgen dat mensen weer het vakantiegevoel krijgen. Zodat ze ontspannen en genieten van hun vakantie.”

Meer weten

Als bestuurslid van de VDP houdt Otto zich onder andere bezig met verbinding tussen leden (cohesie). Je kunt Otto op Linkedin volgen.