Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
13 december 2022

In Ede dragen 25.000 huishoudens bij aan bewonersinitiatieven. Hoe doen ze dat?

Ede Doet is het platform voor bewonersinitiatieven in de gemeente Ede. Via deze site kunnen initiatiefnemers geld ophalen voor hun initiatief, vrijwilligers werven en middelen verzamelen om hun initiatief uit te kunnen voeren. Via cheques kunnen inwoners een bewonersinitiatief ondersteunen. Hoe dat werkt en hoe deze GemeenteDelers-casus ook in andere gemeenten te gebruiken is, vertelt projectleider Nynke Oude Vrielink.

Naam van de casus: Sparen voor bewonersinitiatieven met Ede Doet (GemeenteDelers 2022 shortlist)
Indiener: Nynke Oude Vrielink, projectleider, gemeente Ede
Onderwerpen: Bewonersinitiatieven, Participatie

Elk huishouden in de gemeente ontvangt twee keer per jaar een papieren cheque van € 7,50 om aan initiatieven te doneren. Inwoners bepalen zelf aan welke initiatieven zij willen bijdragen. Dat kan online via het platform Ede Doet, maar ook fysiek. Gewoon door de cheque direct in te leveren bij de initiatiefnemer.

Waarop ben je het meest trots?

Nynke Oude Vrielink: “De afgelopen jaren werden meer dan 50% van de Ede Doet-cheques besteed aan bewonersinitiatieven. Dat betekent dat meer dan 25.000 Edese huishoudens betrokken zijn bij initiatieven in hun buurt of wijk. Ede Doet leeft in onze gemeente!

Afgelopen jaar werden 415 initiatieven uitgevoerd. Vaak zijn het zaken die de gemeente ook belangrijk vindt. Dat is win-win, want nu voelen bewoners zelf zich er ook verantwoordelijk voor.”

Wat zeggen inwoners erover?

Nynke: “Ede Doet is erg populair in Ede. Daarnaast krijgen initiatieven ook veel aandacht uit omringende gemeenten en in de lokale media. Zoals een reportage over streetart of over de Kledingbank die cheques inzamelt voor ondergoed en sokken. Maar het mooiste is niet wat mensen zeggen, maar wat ze doen. Namelijk elk jaar initiatieven aanmelden en met hun cheques initiatieven ondersteunen die voor hen belangrijk zijn.”

Wat is je toekomstdroom (rondom de casus)?

Nynke: “Hoewel inwoners veel initiatieven aanmelden bij Ede Doet, merken we dat deze vooral in bepaalde wijken gestart worden. Mijn droom is dat ook in de kwetsbare wijken van Ede net zoveel initiatieven worden aangemeld als in de rest van Ede.”

Hoe kunnen andere gemeenten hiermee aan de slag?

Nynke: “Ede Doet is ook in andere gemeenten, onder andere Overbetuwe en Rheden. Bruis Advies ondersteunt het platform Ede Doet. En verder deel ik natuurlijk graag met ervaringen met andere gemeenten.”

Meer weten

Voor vragen over de casus ‘Sparen voor bewonersinitiatieven met Ede Doet’ kun je contact opnemen met Nynke Oude Vrielink per e-mail nynke.oudevrielink@ede.nl.

Bekijk ook: