Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
18 februari 2021

Esther ter Horst: 'Bij de VDP vond ik gelijkgestemden'

VDP-lid Esther ter Horst – Hoofd Stadswinkel Nieuwegein gaat de VDP verlaten nu ze in de gemeente Houten aan de slag gaat als Teammanager Advies en Ondersteuning. Een mooi moment om te vragen naar haar ervaringen met de VDP.

Esther vertelt dat toen ze in 2013 startte als Hoofd Stadswinkel ze nieuw was in de wereld van gemeentelijke dienstverlening. Met haar achtergrond in de juridische en bestuurlijke hoek zocht ze al snel contact met collega’s bij buurgemeenten. Toen ze eenmaal stevig aan het bouwen was zocht ze aansluiting bij de VDP. Aanvankelijk twijfelde ze of een vereniging met directeuren Publieksdienstverlening voor haar het juiste platform zou zijn. “Het klonk wel erg hoog en veraf staand van de praktijk”. Tot ze een keer aansloot bij een bijeenkomst in Haarlemmermeer en direct werd geraakt door de passie van de leden voor Publieksdienstverlening en de focus op continu verbeteren. “Bij de VDP vond ik gelijkgestemden zodat ik er bewust tijd voor maakte om deel te nemen.”

Een enorm netwerk

Wat haar opvalt is dat veel leden niet primair zijn opgeleid voor gemeentelijke dienstverlening, maar naar deze rol zijn toegegroeid. Ze zoeken bij de VDP gelijkgestemden om kennis te delen en steun te zoeken. “We zijn allemaal bezig met de verbetering van de Dienstverlening en ieder kiest daarin zijn eigen programma en aanpak. De een is wat verder in digitale Dienstverlening de ander op hostmanship of met data. Je kunt er zelf uitpikken waar je nog een stap in wilt zetten en bij welke gemeente je eens moet gaan buurten. Zo krijg je een enorm netwerk.”

Een actievere rol

Als lid van de werkgroep ‘Dienstverlening in beweging’ focust ze op het mee laten veranderen van de mens in de nieuwe kijk op dienstverlening. “Dienstverlening doe je met mensen en daar heb je de hele organisatie bij nodig. Gaandeweg wilde ik mijn kennis graag delen en een actievere rol spelen in de VDP. Met de werkgroep hebben we mooie bijeenkomsten georganiseerd en voorbeelden gedeeld.”

VDP is laagdrempeliger dan je denkt

Op de vraag waarom je lid zou moeten worden van de VDP is ze duidelijk. “De VDP is laagdrempeliger dan je denkt. Het is echt niet alleen voor grote gemeenten. Juist ook voor kleinere gemeenten is de VDP een ideale plek om van elkaar te leren. Zeker voor een gemeente met beperkt Programmageld brengt het lidmaatschap allerlei inzichten en aanpakken zonder dat het je extra geld kost. Maar bovenal is het een hele leuk club mensen waar de energie van af spat.”

Esther Ter horst tijdens bijeenkomst VDP