Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
21 december 2020

10 x het Initiatievencafé Haarlem: De succesformule voor ideeën uit de stad

Het Initiatievencafé komt voort uit het Programma Nieuwe Democratie. Het is opgezet met het doel initiatiefnemers in de stad te helpen hun idee een stap verder te brengen. En om meer mooie ideeën voor de stad tot uitvoering te brengen. Het publiek bestaat uit 80 tot 100 geïnteresseerden die meehelpen om een idee naar een hoger niveau te tillen of simpelweg mogelijk te maken. Het bleek een succesformule.

Waar komt het initiatievencafé vandaan?

Het eerste Initiatievencafé startte als experiment en vond plaats in november 2017 in het gemeentelijk stadskantoor de Zijlpoort. Het bleek meteen al succesvol en er kwamen veel mensen op af. Inmiddels zijn we 10 Initiatievencafés verder en kunnen we zeggen dat het een begrip is in Haarlem. Jong en oud weten ons te vinden en melden zich aan om hun initiatief te pitchen.

Hoe werkt het?

Voor plannen tot € 3.000 kan het gemeentelijk leefbaarheidsfonds worden aangewend. Maar voor de grotere plannen worden de initiatiefnemers voorgesteld aan mogelijke Haarlemse geldschieters en meedenkers. Het publiek bestaat uit een gemêleerd gezelschap van fondsen, een bank, corporaties, stichtingen, betrokken bewoners, ondernemers en ambtenaren.

Wat heeft het opgeleverd?

Sinds 2017 zijn er zo’n 80 plannen gepitched, duizend betrokken Haarlemmers samengebracht, zeven locaties aangedaan, vele samenwerkingsverbanden aangegaan en diverse initiatieven tot bloei gekomen. De gemeente heeft met name een verbindende rol in dit succes en biedt betrokken Haaremmers een podium. Het is elke keer weer geweldig als er op zo’n avond een match ontstaat tussen bijvoorbeeld een ondernemer en een initiatiefnemer.

In december werd dit café voor de tweede keer online georganiseerd en was live te beluisteren via radio/TV Haarlem105 en via het Facebook- en YouTubekanaal. Het is mooi om te zien dat ondanks Corona de initiatieven blijven binnenkomen en dat de Haarlemmers zich zo betrokken voelen bij de stad en hier graag iets moois willen neerzetten. Wil je meer weten, neem dan contact op met Myrna Wiggers, Projectleider initiatieven uit de stad.

Terugkijken Initiatievencafé december 2020

Sfeerimpressie (6 min.)

Afbeelding van iemand die presenteert op het Initiatievencafé in Haarlem.