Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
15 juni 2023

Tijdelijk extra formatie voor de toekomst van burgerzaken

Eind 2022 stemde de gemeenteraad van Purmerend in met een voorstel voor tijdelijk extra formatie bij burgerzaken. Martine Enthoven (directeur bedrijfsvoering en diensten) en Gonda van Bunningen (teammanager burgerzaken) vertellen waar deze extra formatie voor wordt ingezet. Ook delen zij ook nog een goede tip om structureel extra formatie te koppelen aan de inwonergroei van je gemeente.

In 2023 en 2024 heeft team Burgerzaken van de gemeente Purmerend tijdelijk 3 fte extra. Hierdoor heeft een aantal medewerkers ruimte om zich verder te ontwikkelen in het vak Burgerzaken en kunnen de meest ervaren medewerkers deze collega’s in opleiding in de praktijk inwerken. Dit alles terwijl de dienstverlening op peil blijft. In totaal volgen 6 medewerkers de opleiding om de meer gespecialiseerde functies van Burgerzaken te kunnen uitvoeren.

Gonda van Bunningen (links) en Martine Enthoven

Wat was de aanleiding voor deze tijdelijke extra formatie?

Gonda van Bunningen: “In mijn team hebben we een aantal medewerkers van rond de 60 jaar die in de komende jaren gaan uitstromen. Om die reden is het belangrijk om nu een aantal mensen verder op te leiden in het vak. Zonder de andere medewerkers ermee te belasten en meer werkdruk te creëren. Door nu in 2023 hiermee te beginnen, zijn we ook beter voorbereid op het einde van de reisdocumentendip.

Vier medewerkers volgen nu de opleiding van het Diplomastelsel Burgerzaken van de NVVB. Daarnaast krijgen twee medewerkers een opleiding om ook backofficetaken te kunnen uitvoeren. Tot nu toe verlopen de opleidingstrajecten goed: op één toets na zijn alle toetsen gehaald. Andere resultaten zien we pas op de langere termijn.”

Was het lastig om de wethouder en de raad te overtuigen?

Martine Enthoven: “Nee, zeker niet. In de raad zijn de voorstellen zonder extra vragen aangenomen. Iedereen snapt hoe dit bijdraagt aan de kwaliteit van dit werk, nu maar ook in de toekomst. We hebben het totaalplaatje laten zien. Voor de wethouder was het voorstel geen verrassing: hij kent de ontwikkelingen en weet wat er bij Burgerzaken speelt. Het contact met hem is regelmatig en laagdrempelig.”

Hoe past dit voorstel binnen het totale personeelsbeleid?

Martine: “In Purmerend vinden we het belangrijk om mensen zelf op te leiden en hen een kans te geven om zich verder te ontwikkelen. Ondanks dat het in de breedte soms lastig is om mensen te vinden, zien we in de praktijk dat als een werknemer eenmaal binnen is, deze vaak langere tijd blijft en ook vaak doorgroeit.”

Gonda: “Op de eerste dag van de introductie gaan nieuwe medewerkers op de fiets de gemeente in en krijgen ze relevante informatie van de collega’s in de wijken. We doen het samen voor de inwoners. De onderlinge contacten zijn heel laagdrempelig en mensen krijgen veel vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Dat wordt als positief gezien.”

De gemeente Purmerend groeit hard. Wat betekent dat voor de formatie?

Martine: “In de komende jaren verwachten we een 100.000+ gemeente te worden. Daarom is de ‘groei van de stad’ een onderdeel van de begroting. Hiervoor staat in elke begroting een stelpost van 9 extra fte, zodat de gemeentelijke organisatie kan meegroeien met de groei van de stad.”

Hoe wordt die stelpost van 9 fte ingevuld?

Martine: “Hiervoor doen we elk jaar een voorstel, afhankelijk van waar de organisatie het meest moet inspringen op de groei. Zo hebben we dit jaar structureel een extra fte voor het Klant Contact Centrum (KCC) erbij gekregen. Want met meer inwoners neemt de druk in het KCC toe. Maar ook P&O en Juridische Zaken hebben een extra fte gekregen. Hoe de stelpost komend jaar ingevuld gaat worden, bespreken we later dit jaar. En niet alle 9 fte hoeft ingevuld te worden. Het is een stelpost en elk voorstel moet goed onderbouwd worden.”

Hoe loopt het nu in het team van Burgerzaken?

Gonda: “In de werkoverleggen merken we dat het hele team zich ontwikkelt. De collega’s in opleiding stellen andere inhoudelijke vragen en daar profiteert het hele team van. Het saamhorigheidsgevoel in het team groeit en dat is mooi om te zien.”

Meer weten

Via de website van de gemeente Purmerend kun je de onderbouwing in de Programmabegroting 2023 bekijken voor:

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gonda van Bunningen via 0299 452 452.

Lees ook onze andere artikelen over burgerzaken en personeelsbeleid:

Onderwerpen