Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
15 april 2022

VDP Column - Met alle creativiteit en vernuft

En zo stonden we als dienstverleners volop in de landelijke pers. Hoewel er begripvol en uitleggend geschreven werd, was het toch geen aangenaam nieuws natuurlijk. Veel te lange wachttijden voor het aanvragen van een reisdocument én niet genoeg vaart bij het inschrijven van Oekraïense vluchtelingen. Ik denk dat we allemaal alle creativiteit en vernuft uit de kast hebben gehaald om ook déze crisis weer op te lossen, maar soms zijn de riemen om mee te roeien echt niet meer lang genoeg.

Ik word altijd wél heel blij van de enorme mate van samenwerking en kennisuitwisseling die dan ontstaat, zoals een spontaan ingelaste VDP Kennissessie ‘inschrijving Oekraïners’, waar meer dan 80 leden de kennis, ideeën en ervaring maximaal deelden. Daar maken we de arbeidsmarkt niet ruimer mee. Daar halen we de verzuimcijfers niet mee naar beneden. Maar we halen samen wel méér uit onszelf dan ieder voor zich.

Ik denk dat we allemaal alle creativiteit en vernuft uit de kast hebben gehaald om ook déze crisis weer op te lossen

Ik vind het soms lastig om de focus nog goed naar voren te krijgen, om niet weggezogen te worden in de forse hectiek van de dag. En toch is dat wel echt van belang natuurlijk. Het was dan ook fijn om een eerste bijeenkomst te hebben met onze verse ‘Sparringgroep WaU’, waarin we samen onze rol en positie bepalen in de verdere ontwikkelingen van de dienstverlening van de gemeenten en van de hele overheid. Het programma Werk aan Uitvoering (WaU) is een grote en langjarige klus, waar we alle denk- en ontwikkelkracht bij elkaar zullen leggen om de dienstverlening voor alle inwoners stapje voor beetje te verbeteren. 

Ik ben vast niet de enige met een forse behoefte aan een periode van ‘business as usual’, zonder crisis, zonder verkiezingen, met ruimte om verder te bouwen en te ontwikkelen. Tot die tijd ben ik vooral erg dankbaar met het feit dát we ons zo mogen inzetten voor vrije verkiezingen, dat we aan de ontvangende kant staan van de vluchtelingenstroom. 

Zo vanzelfsprekend is dat niet.

Jorinde ter Mors - Voorzitter VDP