Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
24 juni 2022

Gemeente Amsterdam maakt kinderen bewust van digitale risico’s

Spelenderwijs kinderen tussen de 8 en 12 jaar meer bewust maken van risico’s in de online leefwereld. Daarom is de gemeente Amsterdam de samenwerking en de doorontwikkeling aangegaan met HackShield. Deze game gaat met verschillende levels ofwel Quests in op problemen als cyberpesten, geldezels, oplichting en desinformatie. Kinderen die een level uitspelen, worden gehuldigd tot Junior Cyber Agent. Joshua Serrão vertelt ons wat deze GemeenteDelers-casus heeft opgeleverd.

Naam van de casus: Kind kan de digitale was doen! (GemeenteDelers 2022 finale)
Indiener: Joshua Serrão, manager van de Taskforce Digitale Veiligheid bij de gemeente Amsterdam
Onderwerpen: Digitale dienstverlening, Jongeren

Digitale criminaliteit neemt steeds meer toe, ook onder Amsterdammers. Vaak gaat het om cyberpesten, vormen van financiële oplichting of desinformatie. Inwoners moeten daarom meer weten over bijvoorbeeld (on)veilige wachtwoorden, desinformatie, phishing en veilig internetten. En daar kun je niet jong genoeg mee beginnen. Binnen dit project werkt de gemeente Amsterdam samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam, de politie Amsterdam-Amstelland, de Johan Cruijff ArenA en HackShield.

Waarop ben je het meest trots?

Joshua Serrão: “Het meest trots zijn we denk ik op het aantal Amsterdamse Junior Cyber Agents. Sinds de oproepvideo van burgemeester Femke Halsema afgelopen jaar is dit snel gegroeid. Daarnaast zijn we ook trots dat we dit prachtige initiatief samen met betrokken publieke en private partners een flinke stap verder hebben kunnen brengen, zodat andere gemeenten, scholen en bibliotheken in Nederland daarvan mee kunnen profiteren met als doel het daarmee groter en beter te kunnen maken.”

Junior Cyber Agents speuren naar juiste informatie en checken hun bronnen.

Waar heb je het meest van geleerd?

Joshua: “In de samenwerking met HackShield hebben we geleerd hoe je een onaantrekkelijk onderwerp als cybersecurity een positieve draai kunt geven en een kwetsbare doelgroep hiermee kunt activeren en perspectief kunt bieden in termen van zelfredzaamheid en weerbaarheid. Hierdoor creëer je maatschappelijke impact.

De wijze waarop dit publiek-private initiatief is opgebouwd, is ontzettend leerzaam (geweest). Het is een inspirerend praktijkvoorbeeld voor de overheid van morgen, waar innovatie, technologie en creatieve industrie samenkomt. Het samenwerken met maatschappelijke ondernemers die bereid zijn te investeren en die risico’s durven te nemen, dat moeten we koesteren. Laten we samen leren van de kansen en de uitdagingen die we tegenkomen met digitalisering en innovatie.”

Wat zeggen mensen erover?

Joshua: “Ze vinden het sympathiek, bijzonder, innovatief en belangrijk. ‘Echt goed wat jullie doen!’, is een veelgehoorde opmerking. Of ‘Is er ook een editie voor volwassenen?’. Het enthousiasme dat deze community van kinderen uitstraalt, heeft bovendien een zeer aanstekelijke werking en daarmee een natuurlijke vorm van kennisoverdracht naar anderen.

Waaraan merk je dat het werkt?

Joshua: “Uit onder andere de resultaten van meerdere onderzoeken en effectmetingen. Verder merken wij het succes wanneer we op locatie zijn. Bijvoorbeeld op momenten wanneer kinderen trots vertellen dat ze Junior Cyber Agent zijn geworden. Of als 120 enthousiaste kinderen bij de lancering van de Quest in de bibliotheek een toespraak krijgen. Dan wel 600 kinderen die vol energie een quiz over digitale vaardigheden spelen tijdens een HackShield GIGA-event. HackShield is meer dan alleen maar een spelletje voor kinderen. Het is een enthousiaste maatschappelijke beweging richting een veilige digitale toekomst met gelijke kansen voor iedereen.”

Met het gebruik van ‘Augmented Reality’ leren kinderen al spelenderwijs desinformatie te bestrijden

Hoe kunnen andere gemeenten hiermee aan de slag?

Joshua: “Het instapmodel is zeer laagdrempelig. Als gemeente neem je contact op met HackShield of met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), dat het team van HackShield begeleidt in het kader van de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime. Er zijn volledige actieplannen, draaiboeken en toolkits om gemeenten stap voor stap te helpen met het activeren van kinderen, ouders, het onderwijs en de bibliotheken in hun gemeenten. Dit initiatief vergt energie, maar geeft ook zeker energie. Het zware voorwerk is al gedaan, dus als nieuw in te stappen gemeente heb je bijna geen excuus meer om het niet te doen.”

Wat is je toekomstdroom (rondom de casus)?

Joshua: “Allereerst hopen wij alle kinderen van Amsterdam gelijke kansen te bieden op een kansrijke digitale toekomst. Dat dit hen mag helpen in hoe ze zich gedragen in de online leefwereld. Bij de ontwikkeling van Quests wordt rekening gehouden met de schaalbaarheid zodat het toegankelijk is voor allerlei organisaties die ermee aan de slag willen. Wij hopen dan ook dat alle bibliotheken onze Quest zullen aanbieden. En dat alle gemeenten zich voor langere tijd committeren om te werken aan digitaal veilige steden. Alleen dan kunnen we gezamenlijk lokaal impact maken op het vlak van digitale geletterdheid en weerbaarheid voor alle kinderen van Nederland.

Meer weten

Voor vragen over de casus ‘Kind kan de digitale was doen!’ kun je contact opnemen met de Taskforce Digitale Veiligheid van de gemeente Amsterdam via e-mail digitaleveiligheid@amsterdam.nl.

Bekijk ook: