Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
04 juni 2021

High Five


In de categorie Externe Dienstverlening 'Snelle Stappen' de case van Nissewaard: High Five
Samen met inwoners werken aan een gelukkige en gezonde stad.

Oorspronkelijke doel

Hoe kun je als gemeente bijdragen aan het welzijn van je inwoners? Dat begint bij het creëren van een fijne leefomgeving. Eén waarin inwoners, scholen, verenigingen, vrijetijdsaanbieders en bedrijven in nauw contact staan met elkaar en kunnen profiteren van elkaars kracht. Dat is wat binnen de gemeente Nissewaard met High Five gerealiseerd is.
Bij High Five staan de vijf thema’s duurzaam, ontwikkeling, beweging, sociaal en maatschappelijk centraal. Op basis van deze thema’s worden inwoners, scholen, verenigingen en bedrijven aan elkaar gelinkt, zodat een steeds groter groeiend sociaal netwerk ontstaat. Door op deze manier partijen met elkaar te verbinden, is er in de gemeente Nissewaard inmiddels een netwerkstructuur ontstaan van meer dan 250 organisaties.

Jolanda Kleij, beleidsadviseur Samenleving, formuleert het helder: ‘door het bestaande anders te positioneren, valt er nog zoveel meerwaarde te behalen binnen het sociaal domein.’

De oplossing

Om inwoners centraal te stellen en ondersteuning te bieden bij een sociaal, gezond en plezierig leven, heeft de gemeente Nissewaard de methodiek High Five ontwikkeld.
Een High Five motiveert mensen en geeft een positief gevoel. En heel belangrijk: een High Five kan nooit alleen worden gegeven. Je doet het altijd samen.
Netwerken werken ... dat is wat de methode High Five laat zien.
De Five verwijst ook naar de vijf thema’s die samen zorgen voor een compleet aanbod op het gebied van fysieke, sociale en mentale gezondheid van inwoners: beweging, voeding, ontwikkeling, sociaal en maatschappelijk welzijn.

Een High Five kan nooit alleen worden gegeven. Je doet het altijd samen.

Nissewaard heeft van High Five een veelomvattende beweging gecreëerd die zeer herkenbaar is voor inwoners. Het is een manier van denken en werken geworden die zowel in het veld als online goed zichtbaar is.
Zo is er binnen de gemeente een team van 18 combinatiefunctionarissen aan de slag gegaan in wijken, scholen en verenigingen. Hoofddoelstelling van de combinatie-functionarissen is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en ontplooiing van de inwoners en hun omgeving.
Online (https://highfivenederland.nl en https://www.actiefinnissewaard.nl) is goed zichtbaar waar High Five voor staat, zowel qua look & feel als inhoudelijk. Er wordt uitleg gegeven, succesverhalen worden gedeeld en er bevindt zich een digitale sociale kaart met goed werkende filters. En om resultaten te delen en te vieren is de High Five tegel ontwikkeld, die als een soort keurmerk, organisaties op een positieve en tastbare manier erkenning geeft voor hun bijdrage aan de doelstellingen van High Five.

De meerwaarde van High Five zit ‘m ook in de herbruikbaarheid. Het concept kan in iedere gemeente in Nederland ingezet worden.

Bekijk het filmpje van deze case op YouTube - desgewenst kun je de ondertiteling aanzetten.


Assessorenrapport

High Five draagt bij aan de gezondheid en het geluk van inwoners. Er wordt ingezet op preventie, saamhorigheid en actieve gemeenschapsontwikkeling. High Five is van en voor iedereen. Ook de oude systeemwereld voelt zich met dit vernieuwende initiatief verbonden.
De assessoren zien deze case als een succesvol voorbeeld van community development en een geslaagd actieprogramma op de vijf thema’s. Eigenlijk zou dit in elke gemeente zo kunnen worden opgepakt. Een mooi middel om mensen bij elkaar te betrekken en op een positieve manier samen te laten leven.
Het design is geweldig en duidelijk. Voor de buitenwereld zijn alle initiatieven onder één gezamenlijke noemer bijeengebracht wat de zichtbaarheid ten goede komt en een groots effect geeft. Al met al een zeer relevante en waardevolle casus met grote impact.

Gerelateerde links