Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
02 juni 2021

Wmo-voorspelmodel: van lokaal succes naar landelijke implementatie

De jurering van GemeenteDelers is achter de rug. Hier lees je meer info over de finalisten-cases.
In de categorie Informatievoorziening - Datagedreven werken de case gemeente Den Haag
Wmo-voorspelmodel: van lokaal succes naar landelijke implementatie

Oorspronkelijke doel

Grip krijgen op de ontwikkeling van de Wmo in de stad Den Haag: kunnen we het over 5 jaar nog betalen? En waar in de stad ontwikkelt de vraag zich het hardst?

De oplossing

Er is een voorspelmodel gemaakt dat voor drie voorzieningsgroepen een voorspelling maakt voor de komende 5 jaar. Het gaat daarbij om aantal gebruikers en kosten zowel voor de stad als per wijk. Het eindproduct is een overzichtelijke gebruikersinterface die helpt bij het nemen van tactische en strategische besluiten op het gebied van de capaciteitsplanning, kostenbeheersing en preventie.

De oplossing is waardevol omdat het Den Haag in staat stelt om effectieve besluiten te nemen. Niet om te bezuinigen maar om de middelen optimaal in te zetten. Om zo weer in control te komen en grip te krijgen op toekomstige ontwikkelingen.
Den Haag heeft een voorspelmodel voor eigen stad en wijken ontwikkeld, gebruik makend van landelijke CBS data. De basis voor hergebruik binnen andere gemeenten is hiermee gelegd en wordt ook gestimuleerd.
In juni 2020 is het voorspelmodel overgedragen aan de VNG die dit Haagse initiatief nu landelijk gaat uitrollen.

Bekijk het filmpje van deze case op YouTube - desgewenst kun je de ondertiteling aanzetten.

Assessorenrapport

De problematiek op het gebied van de Wmo is in vrijwel alle gemeenten actueel. Met dit voorspelmodel krijgen gemeenten een instrument in handen waarmee op uitvoerings- en politiek-bestuurlijk niveau beleid ontwikkeld kan worden, passend bij het verloop van de Wmo. De assessoren vinden het een zeer mooie casus en snapt dat de VNG het model ondersteunt en wil uitrollen. Ook roemen de assessoren de herbruikbaarheid.
Om andere gemeenten nog sneller op weg te helpen, zou een apart documentje met do’s en don’ts uitkomst kunnen bieden.

Gerelateerde links