Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
17 mei 2021

GemeenteDelers: Samenwerken aan leefbaarheid met Signalen


In de eerste jaargang van de GemeenteDelers zijn 64 cases ingezonden. Inmiddels zijn er nog twaalf cases in de race. Als VDP lichten we een aantal interessante en herbruikbare cases uit.
Deze keer: Samenwerken aan leefbaarheid met Signalen van de Gemeente Amsterdam

Meldingen doorgeven via Signalen

Signalen is het kanaal voor inwoners, bezoekers en bedrijven om meldingen door te geven aan de gemeente. Jacco Brouwer, programmamanager Signalen bij VNG Realisatie, valt met de deur in huis. ‘Wil je dat overvolle afvalbakken snel geleegd worden, dan is het belangrijk dat een melding hierover direct bij de juiste behandelaar terechtkomt’. Om dit voor elkaar te krijgen is vanaf 2018 een oplossing ontwikkeld die het afhandelen van meldingen openbare ruimte makkelijker en sneller laat verlopen. Dit slimme systeem heet Signalen.

Signalen is een open source proces- en taaksysteem dat meldingen over de openbare ruimte automatisch categoriseert en routeert voor afhandeling door de juiste behandelaar.

Verbeteren klanttevredenheid

Signalen zorgt voor snellere oplostijden en bevordert de leefbaarheid in de stad. Het systeem wordt nu vooral ingezet voor meldingen openbare ruimte maar zou in de toekomst ook voor andere thema’s ingezet kunnen worden. Denk aan corona- maatregelen en vuurwerkoverlast.

In Amsterdam werken inmiddels 1400 ambtenaren dagelijks in Signalen en zij handelen meer dan 350.000 meldingen per jaar af. Sinds de invoering is de klanttevredenheid over de afhandeling van meldingen in Amsterdam met ruimt 30 procent gestegen.

Herbruikbaar

Amsterdam is begonnen met de ontwikkeling van Signalen. Op 1 maart jl. is ’s-Hertogenbosch in productie gegaan en op moment van schrijven zijn vijf andere gemeenten bezig met de implementatie van Signalen.

Bovendien is op initiatief van de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Almere Signalen geschikt gemaakt voor gebruik in iedere gemeente in Nederland. De herbruikbaarheid is dus groot. Signalen brengt Common Ground daadwerkelijk in de praktijk en draagt daarmee bij aan verbetering van de gemeentelijke dienstverlening.

Wil je ook met Signalen aan de gang? Kijk dan op www.signalen.org voor meer informatie. Of neem contact op met dienstverlening.realisatie@vng.nl.


Gerelateerde links