Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
16 augustus 2021

Warm welkom voor internationale inwoners

Inmiddels zijn de winnaars van de eerste jaargang van de GemeenteDelers bekendgemaakt. We lichten nog enkele van deze succesvolle en herbruikbare cases uit.
Deze keer: Een warm welkom voor internationale inwoners van de gemeente Utrecht en Amersfoort en andere gemeenten in de provincie Utrecht.

Eén loket voor informatievoorziening voor internationals in de regio

"De aantallen nieuwkomers stijgen en ze moeten allemaal hun weg vinden in onze samenleving" aldus Jeannot Woutersen, accountmanager bij het International Welcome Centre Utrecht Region (IWCUR). Dit centrum is sinds 2019 dé centrale plek waar alle internationale inwoners van Utrecht en regiogemeentes terecht kunnen:

  • voor het regelen van een verblijfsvergunning;
  • om zich te registreren bij een gemeente;
  • om deel te nemen aan evenementen;
  • en om antwoorden te krijgen op vragen over het leven in Nederland.

Ook via hun website en andere social mediakanalen biedt het IWCUR Engelstalige informatie over leven, werken en studeren in de regio.

Afbeelding Jeannot Woutersen

Sociaal-maatschappelijke relevantie

Het IWCUR is het resultaat van het convenant ‘een warm welkom voor internationals in Utrecht’ dat op 5 december 2018 door de provincie Utrecht, de gemeente Utrecht, de gemeente Amersfoort en de Universiteit Utrecht werd ondertekend. 

Het International Welcome Centre brengt internationals in contact met elkaar en met lokale bewoners door allerlei activiteiten. Zo kunnen de internationals een sociaal en professioneel netwerk opbouwen wat bijdraagt aan het tegengaan van eenzaamheid. Ook functioneert het IWCUR als schakel tussen internationals en regionale bedrijven. De welkomstcentra spelen een grote rol bij een warm welkom en een zachte landing voor nieuwkomers.

Krachtenbundeling biedt veel voordelen

Regiogemeenten, klein en groot, kunnen aanhaken bij een International Welcome Centre om zo bij te dragen aan een gelijk speelveld voor alle inwoners.
Ze kunnen gebruikmaken van bestaande kennis en expertise waardoor ook zij hun internationale bewoners betere dienstverlening kunnen bieden.
Dit is niet alleen kostenefficiënt maar garandeert ook structurele aandacht voor immigratie en vergroot inclusie en diversiteit.

Meer weten?

Wil je meer weten? Stuur een e-mail naar iwc@utrechtregion.com, neem een kijkje op de website van het IWCUR. Je kunt ook contact opnemen met een contactcentrum bij jou in de buurt. Bekijk het filmpje van deze case op YouTube.


Gerelateerde links

Onderwerpen