Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
19 augustus 2021

Videobellen met bewoners

Inmiddels zijn de winnaars van de eerste jaargang van de GemeenteDelers bekendgemaakt. We lichten nog enkele van deze succesvolle en herbruikbare cases uit.
Deze keer: Videobellen met bewoners van de gemeente Waadhoeke.

Dienstverlening op hoog niveau

Laten we beginnen met wat cijfers. Waadhoeke is een landelijke gemeente in het Noordwest-Friesland. De afstanden zijn groot: de gemeente heeft een oppervlakte van 284 km2,  43 kernen, 46.000 inwoners en 3 fysieke zorglocaties. Om de lijntjes met de inwoners korter te maken, is in 2019 besloten om beeldbellen in te zetten. De doelstelling was: dienstverlening persoonlijk, dichtbij en maximaal online. En dat alles op een hoog niveau.

Het begon als een experiment maar met een gebruiksvriendelijk videokanaal is het de gemeente gelukt de zorgverlening van de gebiedsteams online uit te breiden.

Natuurlijk worden zorg-gesprekken ook aan de tafel thuis gevoerd maar de voordelen van het videobellen, bleken al snel groot. De kwaliteit en toegankelijkheid van de dienstverlening verbeterden. En het online voeren van de dienstverleningsgesprekken resulteerde in een duidelijke afname van reistijd, voor zowel de inwoners als de zorgprofessionals, waardoor meer tijd overbleef voor effectieve dienstverlening.

Corona en videobellen

De coronacrisis gaf het beeldbellen een extra push. Hung Pham, medewerker van een gebiedsteam en dus ervaringsdeskundig, legt het in de video uit. Door corona moesten fysieke huisbezoeken beperkt worden en bleek videobellen een goed alternatief. Ook voor mensen die normaliter minder vaak online zijn, zoals ouderen. ‘Een inwoner van 95 gaf aan dat het makkelijk was om in te loggen en ze vond het fijn om een gezicht te zien’.

Afbeelding Hung Pham

Tevreden gebruikers en daardoor herbruikbaar

In Waadhoeke zijn inwoners erg tevreden over dit extra kanaal om met de gemeente te communiceren. Videobellen biedt mogelijkheden tot een versterking van de dienstverlening in het zorgdomein met een maximale keuzevrijheid voor de inwoner en de zorgprofessional. 

De meeste experimenten op dit gebied vinden plaats in Randstedelijk gebied. De proef in Waadhoeke biedt een perspectief voor gemeenten met een meer landelijk karakter.
Experimenteren met beeldbellen kan kleinschalig en met weinig kosten. Het videokanaal is eenvoudig in gebruik en privacy en security zijn geborgd.
Ervaringen zijn inmiddels met zo’n 80 collega’s gedeeld.

Bekijk het filmpje van deze case op YouTube.

 

Gerelateerde links