Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
17 februari 2022

VDP Column Jorinde Ter Mors - Grensoverschrijdend

Het nieuws staat er bol van; grensoverschrijdend gedrag. Gedrag waarbij je over de grens van de ander heen denkt te kunnen gaan, omdat de ander afhankelijk van je is. Het is dan ook niet raar dat het nu volop in de aandacht staat; het is altijd even akelig geweest als nu, maar de onderliggende machtsverhoudingen worden geleidelijk aan steeds minder vanzelfsprekend. De tijd dat ‘de baas’ alles bepaalt, inclusief de omgangsvormen, lijkt meer en meer een achterhaald sturingsmodel. 

Ik denk dat we het ook in ons werk allemaal wel herkennen. Steeds meer gaat het om de kwaliteit om te kunnen samenwerken, een goed en breed netwerk te hebben. Niet voor loze praat bij een receptie, maar om samen ideeën uit te wisselen en te verbeteren. Om samen dingen van de grond te krijgen die je in je eentje niet voor elkaar krijgt. Om kennis te bundelen die je zelf niet compleet in huis hebt. Ongelooflijk effectief is die manier van werken én niet gebaseerd op van die moeizame machtsverhoudingen. 

Steeds meer gaat het om de kwaliteit om te kunnen samenwerken, een goed en breed netwerk te hebben.

Dit is eigenlijk de kern van de VDP en dat zie je ook weer in deze nieuwsbrief. Als iemand in zijn gemeente iets moois heeft bedacht of gerealiseerd wordt dat met overtuiging gedeeld. Of het nou over inclusieve stembureaus gaat of nieuwe dienstverleningsconcepten, de makers delen het graag zodat iedereen er gebruik van kan maken. De hele opzet van de digitale balie is op de GitHub gezet zodat iedereen het daar kan ‘plukken’. Daarbij beperken we ons natuurlijk niet tot de kennis van het fors groeiend aantal leden, maar ook allerhande organisaties in ons brede speelveld van dienstverlening kunnen we gebruiken als bron van kennis en inspiratie en die laten we in de nieuwsbrief dan ook graag aan het woord. 

We zijn heel blij dat ons bestuur is aangevuld met twee heel fijne collega’s, Otto en Cornelis. Cornelis heeft zich al uitgebreider voorstel en Otto volgt in de komende tijd.

Ondertussen maken velen van ons zich weer op voor de verkiezingen. Allereerst natuurlijk om het allemaal weer goed te laten verlopen, altijd weer een flinke klus. Daarna wordt het de kunst om bij de verse colleges het thema dienstverlening en uitvoering goed op de kaart te krijgen. Benut vooral alle beschikbare info zou ik zeggen. 

We hebben als VDP ook te maken met twee grensoverschrijdende zaken. Jazeker wel! 

Er zijn commerciële partijen die wel opgewekt onze naam gebruiken om er zelf beter van te worden, maar waar we in geen enkel opzicht mee samenwerken. Op onze website zie je met de clubs waar we wél mee samenwerken, dan kun je het altijd even checken als je door een club wordt benaderd die je niet kent.

Een tweede grensoverschrijdende situatie: de studiereis, de grenzen over en op naar Madrid. Zou het dan toch écht weer……? Het lijkt er toch echt op. Fingers crossed!

Jorinde ter Mors - Voorzitter VDP