Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
18 oktober 2021

Tweede editie “GemeenteDelers” van start

Aanmelden tot 12 december 2021 (datum is een week verschoven)

Na een succesvolle eerste editie van GemeenteDelers is de nieuwe aanmeldingsprocedure opengesteld.
Tot 12 december 2021 kunnen Gemeenten casussen aanmelden via: www.gemeentedelers.nl

Leren van elkaar

Nederland heeft 352 gemeenten die hard werken om goede dienstverlening te leveren aan inwoners en organisaties in die gemeenten. Elke dag worden er nieuwe ideeën bedacht én uitgevoerd. Er is een schat aan kennis en ervaring die nu vaak niet verder komt dan de gemeentegrenzen.

Gemeentedelers is er voor iedereen die ambities heeft die verder reiken dan één gemeente!

GemeenteDelers biedt met een landelijke competitie een oplossing. Door mee te doen krijgt je casus landelijk aandacht en kunnen andere gemeenten die kennis ook gebruiken. De competitie is voor initiatieven die de lokale dienstverlening aan inwoners en ondernemers verbeteren. Het tonen van lef, kijken naar wat wél kan, samenwerken met inwoners & ondernemers en het toepassen van de menselijke maat worden extra gewaardeerd. Inclusie weegt in deze competitie zwaar.

Er zijn twee hoofdcategorieën:

  • Direct: Inwoners en/of organisaties ervaren direct verbeteringen van gemeentelijke diensten.
  • Indirect: Verbeteringen in (interne) dienstverleningsprocessen/systemen die indirect of pas op termijn merkbaar zijn voor inwoners/organisaties.

Drie rondes

GemeenteDelers is een competitie in drie rondes. Aan het einde van elke ronde wordt vastgesteld welke casussen door gaan naar de volgende ronde.
Ronde 1 is van aanmelding naar een longlist die op 20 december zal worden vastgesteld. In ronde 2 worden de finalisten via assessments geselecteerd, dit is eind maart 2022 gereed. De derde ronde is de finaleronde, met presentaties aan een deskundige jury, die leidt tot de winnaars die op het jaarlijkse VNG-congres in juni 2022 bekend worden gemaakt.

GemeenteDelers-tijdlijn-2022.jpg

Kennis delen

Deelnemers uit de eerste editie waren enthousiast over het initiatief om kennis te delen. "GemeenteDelers heeft ons geholpen om aanpak nog duidelijker te krijgen voor onszelf én voor anderen. We merken dat niet alleen andere gemeenten, maar ook onze eigen collega's nog meer benieuwd zijn naar OpenStad", aldus May-Britt Jansen (Amsterdam) en David Bos (Den Haag).

Floor Volker: “Gemeentedelers is er voor iedereen die ambities heeft die verder reiken dan één gemeente! Het voelt fantastisch dat er een orgaan is dat zich bezighoudt met het verspreiden van de goede ideeën onder gemeentes, voor optimale impact in het hele land!“

Uiteindelijk zullen finalisten hun casus presenteren aan een deskundige jury. Bas den Hollander, Directeur Digitale Overheid, MinBZK gaf als jurylid de volgende reactie: “Ik heb prachtige pitches gehoord en ik hoop vooral dat ook de niet-winnaars doorgaan met de mooie zaken waar in dit land allemaal aan wordt gewerkt. Het was best lastig om goede keuzes te maken en de cases lagen ook erg dicht bij elkaar. Keep up the good work!”

Meedoen doe je zo

Test als je mee wilt doen met behulp van onderstaande vragen of jullie casus geschikt is voor deelname.

  • Is de casus afgerond (heeft de oplossing al gewerkt in de praktijk, niet alleen als test)?
  • Heeft jullie casus geleid tot aantoonbare resultaten?
  • Kunnen die resultaten met feiten worden aangetoond (bijvoorbeeld gebruikscijfers, enquêtes of andere metingen)?
  • Zijn de ervaringen van jullie casus goed bruikbaar voor andere gemeenten, eventueel na wat aanpassingen?

Is het antwoord op de vragen ja? Dan zijn wij heel benieuwd naar jullie casus. Meld je voor 12 december 2021 aan via www.gemeentedelers.nl.

Voor vragen kun je contact opnemen met het team van GemeenteDelers via gemeentedelers@vng.nl

Twijfel je nog? Lees wat oud-deelnemers hebben gehad aan GemeenteDelers:


Logo GemeenteDelers 2022

Onderwerpen