Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
18 december 2023

Subsidie voor pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte

De arbeidsmarktkrapte en de toename van (complexe) taken leggen druk op de gemeentelijke uitvoering. Gemeenten maken zich zorgen over hun dienstverlening. Met de financiering van 15 pilots wil de VNG een impuls geven aan de uitvoeringskracht en bijdragen aan de aanpak van het personeelstekort bij gemeenten. De VDP ondersteunt bij de werving van pilots en de begeleiding van de uitvoering door de gemeenten.

Om te voorkomen dat de dienstverlening verschraalt en inwoners te maken krijgen met een minder stabiele overheid zijn gericht beleid en maatregelen nodig. Met steun van onder andere de VDP begeleidt de VNG 15 pilots (bedacht en uitgevoerd door gemeenten) die bijdragen aan innovatievere bedrijfsprocessen, het behouden van personeel of het bevorderen van de instroom van nieuw personeel.

Doel pilots

Na afloop van deze 15 pilots willen we de meest effectieve en innovatieve maatregelen vaststellen. Deze gaan we vervolgens op landelijk niveau delen, collectief oppakken en verder brengen om zo de kwalitatieve capaciteit bij gemeenten weer zo snel mogelijk op niveau te krijgen en te houden.

Praktische informatie

De VNG ondersteunt een pilot met een (co-) financiering tot € 250.000 (inclusief BTW), expertise en begeleiding. De 15 pilots zijn mogelijk dankzij een subsidie van Werk aan Uitvoering (WaU) die de VNG samen met de VDP heeft aangevraagd. Elke gemeente kan zich met een idee voor een pilot inschrijven van januari tot maart 2024. De selectie vindt plaats in april 2024 en vanaf mei kunnen de eerste pilots al starten. Wil je op de hoogte worden gehouden over wanneer de aanmeldprocedure voor de pilots start? Laat dan je gegevens achter via dit formulier.

Meer weten

Op de website van de VNG lees je meer over de pilots Uitvoeringskracht en Arbeidsmarktkrapte.