Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
04 december 2020

Serviceformules

VNG Realisatie werkt nu vijf jaar met Serviceformules. In 2021 wordt de implementatie en begeleiding van gemeenten afgerond. De huidige werkgroep Serviceformules met afvaardiging vanuit meerdere gemeenten heeft al aangegeven zelfstandig verder te zullen gaan. Komend jaar wordt ook duidelijk of de gewenste resultaten van de Omgevingswet in alle regio’s bereikt zullen worden.

Oefenen aan de Omgevingstafel

In het afgelopen jaar is zeer intensief gestart met oefenen aan de Omgevingstafel. Bij complexe aanvragen leidt de Omgevingstafel tot transparante, eenvoudigere en snellere dienstverlening. Voor eenvoudige aanvragen levert de Snelserviceformule een vergunning binnen een kwartier voor o.a. dakkapel en bijgebouw.

Toolkit

Per serviceformule is een toolkit beschikbaar. In de toolkit zitten handreikingen voor bewezen implementatie van succesvolle oplossingen van andere gemeenten. Zo hoeft een individuele gemeente niet zelf het wiel meer uit te vinden.

Ook in het sociaal en publieke domein worden serviceformules geïmplementeerd. Serviceformules zijn inmiddels bekend bij 50 procent van de gemeenten en worden bij 25 procent van de gemeente ook allerlei producten en diensten binnen dienstverlening toegepast.

Een aantal voorbeelden:

  1. Voorkomen van PGB-Fraude (Persoons Gebonden Budget) in 10 stappen: dit voorkomt dat hulpbehoevende inwoners de verkeerde zorg krijgen en geld bij frauderende zorgaanbieders terecht komt.
  2. Sneller Bijzondere Bijstand ontvangen. Inwoners die een klein bedrag voor een bril of wasmachine nodig hebben, hoeven hier niet meer 8 tot 12 weken op te wachten maar 5 werkdagen.
  3. Versnelling eenvoudige producten van 8 weken naar 5 werkdagen. Het gaat om producten waar inwoners nu lang op moeten wachten, zoals traplift, gehandicaptenparkeerkaart, knaagdierbestrijding, dakkapel, boom kappen, bezwaar WOZ, aanvraag subsidie.

Overzicht van de 5 serviceformules voor gemeentelijke dienstverlening