Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
18 december 2020

Overheden welkom op WhatsApp voor bedrijven

Sinds 7 december 2019 mochten gemeenten (en andere overheidsorganisaties) voor hun dienstverlening geen gebruik meer maken van de particuliere versie van WhatsApp. Meerdere gemeenten gebruikten tot die tijd deze variant van WhatsApp als dienstverleningskanaal - dus voor kortdurende interactie tussen inwoner en gemeente en niet voor het versturen van politieke of anderszins gevoelige (persoonlijke) informatie. De meeste gemeenten zijn inmiddels overgegaan op Live Chat. Enkele bleven toch de particuliere variant van WhatsApp gebruiken.

Het bleef lange tijd onduidelijk of en per wanneer gemeenten een licentie konden aanvragen voor de API-variant van WhatsApp for Business.

Whatsapp For Business nu toch beschikbaar voor gemeenten

Gemeenten kunnen vanaf half januari een aanvraag voor een licentie voor WhatsApp For Business indienen bij zogenaamde Business Solution Providers (BSP’s) van Facebook. Bij zo’n aanvraag dient een gemeente casussen aan te leveren waarin WhatsApp wordt ingezet. Facebook geeft aan dat op de lijst van BSP’s de volgende zijn gevestigd in Nederland:

  • CM
  • LivePerson
  • MessageBird
  • Obi4Wan

Aanvraagproces

De BSP vult samen met de gemeente het verzoek (‘’Verzoek om toegang tot de overheid’) in. Facebook geeft aan dat mogelijke diensten of onderwerpen zijn: crisisrespons, vergunningen, afspraken, gemeentelijke diensten en toerisme. Verder geven zij aan geen promotie, politieke campagne, het verzamelen van kiezersgegevens of enige vorm van verkiezingsbeïnvloeding toe te staan.

Geen ISV

Momenteel staat het WhatsApp Government-programma de betrokkenheid van Independent Software Vendors (ISV's) niet toe. Een ISV is een derde partij die betrokken is bij het verlenen van diensten in samenwerking met een BSP en de eindklant. Mocht je als gemeente (voorheen) gebruikmaken van dienstverlening als deze, bijvoorbeeld in social media suite, neem dan contact op met je huidige leverancier om te kijken naar de mogelijkheden. In andere gevallen kunt u uiteraard direct contact opnemen met één van de Business Solution Providers. Voor vragen over deze materie kun je ook het beste met je leverancier of de BSP contact opnemen.

bron: VNG Realisatie