In de categorie Corona: de case van de gemeente Amsterdam. Met de bus de wijk in: niet thuis achter het bureau blijven zitten maar in contact blijven met de bewoners in de wijk
Toen iedereen thuis zat vanwege de coronamaatregelen gingen de medewerkers van het Dapperhart-team met een bus de buurt in. “Met de bus Karel zijn we op pad gegaan”, aldus Martien van Rijn van het co-creatieteam Dapperhart. Volgens haar was het doel om ondanks de beperkingen toch in contact te blijven met de buurt om informatie vanuit de haarvaten te krijgen zodat ingespeeld kon worden op oplopende problematiek. Denk aan ontstane eenzaamheid en armoede maar ook aan het kritische tegengeluid. Als je dergelijke zaken niet vroeg genoeg weet, kan het exploderen in de buurt en loop je achter de feiten aan.
Met de bus wordt door Amsterdam Oost getrokken. Op pleinen, winkelstraten of voor de scholen wordt gestopt. Inwoners en ondernemers wordt gevraagd hoe het met ze gaat, of ze hulp en steun nodig hebben en misschien nog tips willen delen met de gemeente. Er zijn mooie folders en stickers passend bij de specifieke doelgroepen.
Wekelijks wordt er met een kleine 200 personen gesproken. Met veel mensen die eenzaam zijn of in armoede terecht zijn gekomen. Maar ook met leerlingen die geen stageplek kunnen vinden in verband met de coronamaatregelen of op straat zwerven omdat de school dicht is en thuis geen plek is om te studeren. In de bus worden ook ervaringen gedeeld met bewoners die zich actief hebben ingezet door overgebleven voedsel van de markt en winkels uit te delen of ouderen te bezoeken.
Er zijn prachtige verhalen van mooie initiatieven maar ook schijnende zaken. Vanuit de gemeente wordt beleid direct aangepast op dergelijke vraagstukken.
Bijvangst is dat er ook informatie wordt verkregen over hele andere zaken die los staan van corona maar wel grote impact hebben op de buurt. De inwoners zijn blij de medewerkers in de bus te zien. Zij hebben zich niet verscholen achter laptops op zolderkamers maar staan samen met hen in de wijk.
Ook worden er contacten gelegd met inwoners en ondernemers die zich willen inzetten. Die worden aan elkaar en aan de desbetreffende beleidsmedewerkers gekoppeld.
De actie is niet moeilijk en vrij makkelijk door andere gemeenten toe te passen. Regel een mooie, duurzame bus en motiveer al je collega's. Er is een korte training gemaakt hoe je op straat of in de bus iemand benadert en vraagt hoe het werkelijk met haar of hem gaat. In een klein registratiesysteem wordt door middel van 5 vragen bijgehouden wie men gesproken heeft en waar het over ging. De signalen hieruit worden op de juiste afdelingen weggezet.
Bekijk het filmpje van deze case op YouTube - desgewenst kun je de ondertiteling aanzetten.
De assessoren vinden dat deze aanpak charme heeft. Het team speelt goed in op de behoefte van de bewoners. Het is een mooi voorbeeld van co-creatie en maatwerk. Deze ambtenaren hebben een manier gevonden om contact te houden met de inwoners ondanks de beperkende maatregelen. De aanpak straalt ook uit naar collega’s die bij de Coronabus de gelegenheid hebben om te oefenen met Het Goede Gesprek. Contact maken met inwoners, met hen in gesprek gaan en naar ze luisteren zijn de sterke punten van deze casus.
Kijk voor meer info op de site van GemeenteDelers.