Jeroen Zwaal was een verwarde man door zijn psychose. Als ervaringsdeskundige traint hij nu hulpverleners uit onder andere gemeenten, politie, welzijnsorganisaties in het omgaan met verwarde mensen. Niet alleen hoopt hij dat hulpverleners beter weten om te gaan met verwarde mensen, maar ook dat ervaringsdeskundigen vaker kunnen meepraten over beleid dat daarover gaat.
Naam van de casus: Achter verward gedrag schuilt een hoop helderheid (GemeenteDelers 2022 longlist)
Indiener: Jeroen Zwaal (Gemeente Arnhem) Onderwerpen: GGZ, Sociaal Domein, verward gedrag |
Met de ervaringen van zijn eigen psychoses ontwikkelde Jeroen een virtual reality workshop. Hierin ervaren de deelnemers zelf hoe het is om een psychose te hebben. En hoe de bejegening door politie en hulpverleners dan op je over komt. In de training is veel ruimte om te praten over deze ervaringen. In onderstaand interview en filmpje maak je kennis met Jeroens aanpak en wat dat oplevert.
Waarop ben je het meest trots?
Jeroen Zwaal: “Het meest trots ben ik op de omkering in mijn leven. Dat ik van mijn kwetsbaarheid een kracht heb gemaakt en mijn gedachtengoed nu zo welkom is.”
Wat is je grootste ontdekking?
Jeroen: “Ik heb veel workshops gegeven op allerlei verschillende plekken. De kern daarvan blijkt steeds opnieuw: de behoefte aan de menselijke maat en echt menselijk contact. Dat bevordert herstel voor kwetsbare mensen én ook voor professionals en organisaties.”
Wat zeggen mensen over je workshop?
Jeroen: “Het meest hoor ik dingen als: inspirerend, verhelderend, geeft handvatten, krachtig in het delen van je kwetsbare verhaal. Sterk vanuit eigen ervaring overgebracht. Ik kan me nu veel beter inleven in mensen met psychose. En ook: je hebt hiermee goud in handen.”
Waaraan merk je dat het werkt?
Jeroen: “Ik heb veel hulpverleners van de politie getraind. Ze vertellen dat als zij de tips en de mindset uit de workshop inzetten, het hen vaker lukt om een persoon zonder geweld over te dragen aan de GGZ. Een andere bejegening werkt echt. In de workshops zelf merk ik dat mensen geraakt en geïnspireerd afscheid nemen.”
Hoe kunnen andere gemeenten hiermee aan de slag?
Jeroen: “In zijn algemeenheid: geef ervaringsdeskundigen die hun herstel goed weten te verwoorden, ruimte voor hun inbreng. Geef ze spreektijd, een podium en laat ze meepraten over beleid dat hun thema’s raakt. Verder kan elke gemeente mij boeken om een workshop te geven over psychose, van binnenuit verteld.”
Wat is je toekomstdroom?
Jeroen: “Dat ik een vorm vind waar ik met net zoveel interactie en kennisoverdracht grotere groepen mensen kan bereiken. Dat zou minder intensief zijn voor mezelf. Want de behoefte aan deze workshop is groot. Verder zou ik het mooi vinden om meer te doen met mijn creatieve werk als kunstenaar.”
Voor vragen over de casus ‘Achter verward gedrag schuilt een hoop helderheid’ kun je contact opnemen met GemeenteDelers@vng.nl.
Bekijk ook: