Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
10 september 2020

Let op: Een afspraak maken met de gemeente is altijd gratis

De afgelopen dagen heeft een aantal gemeenten te maken gehad met websites die tegen betaling beloven een afspraak met de gemeente te maken en dat vervolgens niet doen. Zowel de VNG als het programma Opgelicht (AVROTROS) hebben uitgezocht of het mag wat deze website doet.

Als een burger een afspraak wil maken bij het gemeenteloket, telefonisch of via het digitaal loket van de gemeente, kost dat geen geld. Blijkbaar komt het voor dat burgers gebruik maken van de dienst van een commerciële partij die tegen betaling de afspraak voor de burger met de gemeente regelt. In die gevallen lijken burgers er vanuit te gaan dat dit normaal is. Wij kennen geen gemeenten waar het maken van een afspraak betaald moet worden. Om burgers van dienst te zijn is het aan te bevelen om via de gemeentelijke kanalen burgers er op te wijzen dat een afspraak maken gratis is en ze zo te behoeden voor onnodige kosten.

Het is aan te raden om na te gaan of dit ook in jouw gemeente speelt en verdachte situaties te melden bij óf de fraudehelpdesk www.fraudehelpdesk.nl óf de Autoriteit Consument en Markt www.acm.nl

‼️Maar let op: noem in je communicatie deze organisaties niet met naam en toenaam want dan kun je worden aangeklaagd i.v.m. imagoschade, omzetderving en juridische bijstand‼️

Samen met de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) hebben we de klachten gebundeld om ze voor te leggen aan de Autoriteit Consument & Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens (Dutch DPA) met de vraag of deze activiteiten juridisch wel in de haak zijn.

Meer weten? kijk op de site van de VNG voor nadere informatie.