In de categorie Externe dienstverlening 'Snelle stappen': de case van gemeente Westerkwartier
Het Overleefhuis: Het zelf ervaren van armoede en schulden creëert betere hulpverleners
Het doel van het project is het vergroten van het inlevingsvermogen, versterking van de verbinding tussen hulpverlener en hulpvrager en daarmee uiteindelijk ook een betere en effectievere dienstverlening. Armoede en schulden zijn maatschappelijke problemen die steeds meer aandacht vragen en krijgen van maatschappelijke partijen en overheden. Daarbij wordt met name aandacht besteed aan instrumenten. Deze zijn echter pas effectief als er voldoende verbinding is tussen hulpverlener en hulpvrager.
Het Overleefhuis is een belevings- en ervaringsgerichte training met de inzet van ervaringsdeskundigen. “Het beleven van armoede en schulden en een blijvende herinnering meegeven die verder gaat dan je hoofd en zich vestigt in je hart en buik, dat is wat we beogen” aldus Erwin van der Maesen de Sombreff, strategisch adviseur.
Het Overleefhuis is een training die je laat voelen hoe het is om in armoede te leven. Deelnemers worden getraind in een volledig ingericht huis waar een personage leeft in een situatie van schulden en armoede. In het huis worden deelnemers geconfronteerd met verschillende situaties, dilemma’s en vooroordelen. Zij ervaren en beleven de stress, emoties, keuzes en vraagstukken waar mensen in schulden en armoede dagelijks mee te maken krijgen. De deelnemers krijgen als groep een portemonnee met 40 euro om een week van rond te komen. Of het lukt wordt duidelijk in de training. Het is een authentieke en confronterende ervaring, versterkt door de ervaringsdeskundigen die met levendige en echte verhalen de kracht hebben om de juiste verbeelding op te roepen en te bevestigen dat de dilemma’s hun dagelijkse werkelijkheid zijn.
Deelnemers krijgen als groep een portemonnee met 40 euro om een week van rond te komen
Er zijn ongeveer 200 deelnemers getraind en zij zijn aangespoord om met een nieuwe blik naar hun werk te kijken. Een bijkomend resultaat is versterking van de samenwerking tussen gemeente en lokale sociale partners. De training brengt besef dat het gaat om meer dan instrumenten en dat bejegening en verbinding de basis voor alles is.
Het is inmiddels een gereed product dat in iedere gemeente kan worden uitgevoerd. De training stelt minimale eisen aan ruimte, kan in korte tijd op maat worden gemaakt door gebruik van een aantal standaard elementen en is na opdrachtverstrekking binnen enkele weken uit te voeren. De kosten zijn overzichtelijk, mede door samenwerking met lokale partijen zoals het welzijnswerk en kringloop voor de inrichting.
Bekijk het filmpje van deze case op YouTube - desgewenst kun je de ondertiteling aanzetten.
De assessoren zijn van mening dat het hier gaat om een geslaagd, waardevol en vernieuwend initiatief. Meer dan 1 miljoen Nederlanders leven in armoede. Met de training in het Overleefhuis wordt de betrokkenheid van maatschappelijke partijen en overheden voor deze groep kwetsbaren vergroot. Door de belevingswaarde verandert de manier van denken, voelen en handelen van deelnemers direct en blijvend.
De casus scoort met name hoog op geslaagdheid en waarde.