Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
04 juni 2021

Help de rupsen komen!

We lichten een aantal interessante en herbruikbare GemeenteDelers-cases uit.
Deze case van de gemeente Enschede lijkt ons nu heel relevant om te delen: Help de rupsen komen! Vroegtijdige bestrijding en gerichte communicatie werken.

Oorspronkelijk doel

De gemeente Enschede heeft de uitdaging opgepakt om de overlastbeleving van de eikenprocessierups die elk jaar groter wordt te verminderen.

De oplossing

De eikenprocessierups komt steeds meer voor en zorgt voor overlast en gezondheidsklachten binnen de gemeente. Zoals bij bewoners van verzorgingshuizen en kinderen op scholen en kinderopvangcentra. Veel mensen hebben zich in 2019 gemeld met benauwdheidsklachten, jeuk en soms vreselijke uitslag. Het is dus een thema dat directe impact heeft op het buitenleven van de inwoners. Zij verwachten van de gemeente een oplossing voor dit probleem.
De communicatieadviseur van gemeente Enschede schetst de aanpak die is gekozen. “Het is een combinatie van vroegtijdige bestrijding en snelle actie bij nestvorming. Ook is er een communicatie framework gemaakt want communicatie en organisatie gaan hand in hand. Beleving van overlast is subjectief. Daarom hebben we ons actief gericht op webcare. Zowel op onze eigen kanalen als op die van nieuwssites. Zo konden we met feiten en een luisterend oor de overlastbeleving verminderen."

Zie voor meer informatie op de website van de gemeente.

Vroegtijdige bestrijding en meldingen

Plekken waar veel overlast was, zijn door experts bekeken. Ruim 23.000 eiken in en rondom Enschede zijn 2 keer biologisch behandeld met aaltjes of bacteriën. Op de bestrijdingskaart is aangegeven welke eiken zijn behandeld en met welk biologisch bestrijdingsmiddel. In deze bestrijdingskaart is ook de vlinderkaart van de Vlinderstichting verwerkt. Naast vroegtijdige bestrijding worden vanaf juni gevaarlijke nesten weggezogen. Dit lukt omdat de gemeente plekken in de gaten houdt maar ook dankzij meldingen van inwoners via de website.

De gemeente Enschede bestrijdt de rups tot het natuurlijk evenwicht in de stad is hersteld. De eikenprocessierups zal nooit helemaal weggaan maar de overlast kan wel verminderd worden. Daarvoor zijn ook meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups nodig. De inwoners worden opgeroepen om tuinen en balkons te vergroenen. Zo’n 70 procent van het verharde oppervlak in de stad is namelijk van particulieren.

Positieve resultaten

In 2020 is het aantal overlastmeldingen met 62 procent gedaald. Er waren geen schriftelijke raadsvragen en nauwelijks persvragen. De online discussies verliepen milder dan het jaar ervoor en er waren complimenten vanuit de stad en van de gemeenteraad. “We zijn dus op de goede weg en gaan daar in 2021 mee door”, aldus de communicatieadviseur.

Makkelijk over te nemen door andere gemeenten

De oplossingen en communicatiemiddelen zijn eenvoudig over te nemen door andere gemeenten. Voor de communicatie is het Strategisch Communicatie Frame van Betteke van Ruler gebruikt. Er zijn meerdere middelen ingezet waaronder een informatieve en interactieve website en webcare om online discussies te volgen en daarop in te spelen.

bordje: Pas op - EikenprocessierupsEikenprocessierupsen

Gerelateerde links