Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
02 februari 2021

GemeenteDelers - Slim parkeren voor mensen met een handicap in ’s-Hertogenbosch

In de eerste jaargang van de GemeenteDelers zijn 64 cases ingezonden. Inmiddels zijn er nog twintig cases in de race. Als VDP lichten we de komende periode cases uit die al zijn afgevallen, maar zeker wel interessant zijn om te delen.
Deze keer: Slimme gehandicaptenparkeerplaatsen in ’s-Hertogenbosch.

Toegankelijk maken binnenstad voor iedereen

De vraag in 's-Hertogenbosch was: ‘Kunnen we door gebruik te maken van smart toepassingen de binnenstad toegankelijker en veiliger maken voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart?' In 2020 is daartoe met 55 personen met een speciale parkeerkaart een speciale app en technologie getest.

Hoe werkt het?

In het centrum van ’s-Hertogenbosch hebben alle openbare gehandicaptenparkeerplaatsen – met uitzondering van parkeergarages – een sensor gekregen. Deze ‘verklikker’ maakt duidelijk of een parkeerplaats beschikbaar is. Deelnemers kunnen in een speciale app op hun telefoon zien welke plekken er nog vrij zijn.
Is een parkeerplaats bezet, dan leidt de app de automobilist eenvoudig naar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplaats. De telefoon moet natuurlijk wel in een houder staan, om veilig te kunnen rijden. Met deze toepassing hoeft iemand geen onnodige rondjes meer door de stad te rijden op zoek naar een beschikbare parkeerplaats.

Is de tool succesvol?

De techniek werkt prima. Hoewel het in Corona-tijd rustig is in de stad zien we wel dat een aantal mensen uit de pilotgroep de webapplicatie nu heel gericht gebruikt, bijvoorbeeld om naar de afhaalbibliotheek, fysiotherapeut, huisarts of apotheek te gaan. De groep met gebruikers is in 2021 verder uitgebreid. De gebruikersgroep is zeer positief over de app.

Kunnen andere gemeenten de techniek ook gebruiken?

De gebruikte technologie kan overal worden toegepast. Het gaat om sensoren (hardware) en de webapp (software). Het projectteam onder leiding van Ron Bos staat open om de kennis te delen met andere gemeenten.


Gerelateerde links