Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
05 maart 2021

Laagdrempelig aanwezig met de GO-bus

In de eerste jaargang van de GemeenteDelers zijn 64 cases ingezonden. Inmiddels zijn er nog twintig cases in de race. Als VDP lichten we een aantal interessante en herbruikbare cases uit. Deze keer: GO-bus komt naar u toe!

Aanwezig zijn in alle kernen

De vraag op het eiland Goeree-Overflakkee was: ‘Hoe kunnen we laagdrempelig aanwezig zijn voor iedereen in de gemeente, terwijl we maar één gemeentehuis hebben en een uitgestrekt werkgebied? Hoe krijgen we de dienstverlening bij de mensen? Na een proefperiode is de speciale GO-bus in maart 2019 gaan rijden.

Hoe werkt het?

De aanrijtijd naar het gemeentehuis in Middelharnis loopt op tot een half uur per auto en met het openbaar vervoer 40 minuten. En daar zit het probleem. Met de elektrische GO-bus bezoeken collega’s van het Klant ContactCentrum op verschillende dagen en tijden de dorpskernen op het eiland. Dankzij de GO-bus hoeven inwoners voor bepaalde producten en diensten niet naar het gemeentehuis in Middelharnis te reizen. Daarmee is de dienstverlening laagdrempelig en is de gemeente via alle kanalen aanspreekbaar - waar je ook woont op het eiland.

Is de GO-bus succesvol?

De GO bus wordt door de inwoners goed gewaardeerd en zeker gemist nu de bus in verband met Coronacrisis niet rijdt. Inwoners kunnen er terecht met vragen, suggesties en meldingen over bijvoorbeeld de woon- en leefomgeving of openbare orde en veiligheid. Ook het doen van geboorte- en verhuisaangifte, aanvragen paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Daarnaast ondersteunen de medewerkers van de gemeente inwoners bij het vinden en invullen van aanvraagformulieren. Er is ook altijd een collega aanwezig vanuit het team klantinteractie die algemene vragen beantwoordt of kan doorzetten.

Kunnen andere gemeenten zo'n bus ook gebruiken?

In een uitgestrekte gemeente is de inzet van een bus een goedkoop en efficiënt alternatief voor het sluiten van locaties en dienstverleningspunten.
Willeke Moerkerk, Teamleider externe dienstverlening van de gemeente Goeree-Overflakkee, vertelt het verhaal van de GO-bus in een kort filmpje.

Gerelateerde links