Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
23 maart 2021

GemeenteDelers: Het Haarlems Initiatievenkwartet

Bij de GemeenteDelers zijn nog twintig cases in de race. Als VDP lichten we een aantal interessante en herbruikbare cases uit. Deze keer: Het Haarlems Initiatievenkwartet.

Betrokkenheid inwoners vergroten

Hoe bereik je als gemeente mensen met mooie, sociale en groene ideeën voor de stad? En hoe optimaliseer je de betrokkenheid van je inwoners? In Haarlem blijkt het Initiatievenkwartet een goede manier om dit te realiseren. Het biedt Haarlemmers ruimschoots de mogelijkheid mee te denken en mee te bouwen aan hun stad.
Met het idee om meer mooie initiatieven van de grond te krijgen en betrokkenheid van de Haarlemmers aan te moedigen en te belonen, is in 2017 begonnen. Toen vond het eerste Initiatievencafé plaats. Het Initiatievenkwartet is daarna compleet gemaakt met de Initiatievenschool, de website Haarlemlink en het Initiatievenkompas.

Het doel is om initiatiefnemers te helpen hun idee een stap verder te brengen, online en offline, in combinatie met trainingen en ondersteund met subsidies – tot 3.000 euro - vanuit het gemeentelijke leefbaarheidsfonds.
Deze manier van werken sluit naadloos aan op de uitgangspunten van het programma Nieuwe Democratie/Overheidsparticipatie. Naast gerealiseerde projecten en meer betrokken inwoners, leren gemeente en inwoners beter naar elkaar te luisteren en ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden.

Het Initiatievencafé

“Stel je voor! Betrokken en enthousiaste bewoners die de kans én hulp krijgen om een idee voor hun stad of dorp uit te voeren ... het kan!” Myrna Wiggers, accountmanager Nieuwe Initiatieven binnen de gemeente Haarlem, is enthousiast over het Initiatievencafé. Hier kunnen Haarlemmers in 2 minuten hun idee voor de stad pitchen. Normaal in een cafésetting op een leuke locatie in de stad, tijdens de coronaperiode online in combinatie met de lokale radio en TV. Na het pitchen van zo’n 6 tot 8 initiatieven vindt het netwerken plaats zodat matches ontstaan. 

Deze formule blijkt succesvol en trok al meer dan 1000 bezoekers. Via zo’n 80 pitches kwamen mooie initiatieven van de grond en werden vruchtbare samenwerkingen gesmeed.

Online via het Initiatievenloket

De onderdelen van het Initiatievenkwartet zijn laagdrempelig samengebracht als online loket op de website van de gemeente. Bij dit ‘Initiatievenloket’ kunnen inwoners terecht met hun maatschappelijke ideeën om zo samen een leefbaarder en socialer klimaat in de stad te laten ontstaan. Bovendien wordt overheidsparticipatie bevorderd.

Elke gemeente kan het Initiatievenkwartet kopiëren. Myrna Wiggers nodigt andere gemeenten uit om kennis te maken met dit actieprogramma van de gemeente Haarlem. “Op die manier realiseren we met elkaar nog meer mooie initiatieven in Nederland”.

Meer informatie

Op de website van de gemeente Haarlem staat meer informatie en worden voorbeelden getoond van uitgevoerde initiatieven. Klik hier voor het initiatievenloket.
Eind december 2020 schreven we op deze website ook een bericht over dit mooie initiatief. Lees hier het eerdere bericht.


Gerelateerde links