Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
06 april 2021

GemeenteDelers: Datalab Energietransitie Den Haag

In de eerste jaargang van de GemeenteDelers zijn 64 cases ingezonden. Inmiddels zijn er nog twintig cases in de race. Als VDP lichten we de komende periode een aantal van deze interessante en herbruikbare cases uit. Deze keer: Datalab Energietransitie Den Haag

Hagenaren inspireren

Op de site van de gemeente Den Haag staat het mooi omschreven: Nieuwe digitale uitvindingen en slim gebruik van informatie helpen Den Haag mooier en leefbaarder te maken.
Om de overgang naar schone energie makkelijker te maken, heeft de gemeente een data-tool ontwikkeld waarbij wordt samengewerkt met bewoners en marktpartijen. De tool, Datalab Energietransitie genoemd, verzamelt gegevens van bewoners en marktpartijen en zet deze om in bruikbare informatie voor verduurzaming in wijken. Zo kan de gemeente andere Hagenaren inspireren om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun woning.

Samen sterker met open data

Maaike van Langelaan en Antoine Gribnau van de gemeente Den Haag zijn enthousiast. In het Datalab is allerlei informatie over de energietransitie samengebracht.
Het gaat om een adaptief modulair informatiesysteem met een centrale databibliotheek. Alle data wordt op één plek verzameld, up-to-date gehouden en omgezet in toegankelijke en bruikbare informatie voor collega’s, inwoners van de stad en andere belanghebbenden.
Op basis van de gegevens wordt samengewerkt met bijvoorbeeld wijkbelangen verenigingen en duurzame initiatieven in de stad. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met stichting Duurzaam Bezuidenhout.

Verduurzamen met hulp van het Datalab Energietransitie

De complexe opgave van de energietransitie raakt veel partijen. Om gezamenlijke doelen op het gebied van verduurzaming te halen, is samenwerking tussen die partijen noodzakelijk. Het Datalab Energietransitie maakt die samenwerking mogelijk.

Klik hier voor meer informatie over het Datalab.
Lees hier het bericht op LinkedIn over deze case met concrete toepassingen waaraan ze werken of hebben gewerkt.


Gerelateerde links