Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
01 november 2022

Gemeente Hollands Kroon helpt ondernemers hun bedrijf toekomstgericht te verbeteren

Tijdens de coronapandemie ontwikkelde de gemeente Hollands Kroon samen met stichting Startersloket een programma om ondernemers te helpen in deze lastige tijd. Ook nu met de hoge energie-, brandstof- en grondstofprijzen kan zo’n programma van toegevoegde waarde zijn. In totaal hebben 225 ondernemers het programma gevolgd. Het programma – met de naam ‘Spiegel je business’ – wordt ondertussen in 9 andere gemeenten aangeboden. Adviseur EZ Muriël de Ruiter vertelt over deze GemeenteDelers-casus.

Naam van de casus: Ondernemers ondersteunen toekomstbestendig te ondernemen (GemeenteDelers 2022 shortlist)
Indiener: Muriël de Ruiter, adviseur Economische Zaken, gemeente Hollands Kroon
Onderwerpen: Ondernemen, Economie

Signalen van ondernemers hebben geleid tot de ontwikkeling van het programma ‘Spiegel je business’. Gemeente Hollands Kroon werkte hiervoor samen met Stichting Startersloket. ‘Spiegel je business’ is een bedrijfskundig programma van 4 online trainingen. Hiermee kunnen ondernemers zelf actief aan de slag gaan om hun onderneming op 7 essentiële onderdelen toekomstgericht te verbeteren.

De 4 modules van Spiegel je business: Toekomstbestendig ondernemen, Creatief vernieuwen, Klanten vinden, klanten binden en Financieel gezond ondernemenDe 4 modules van Spiegel je business: Toekomstbestendig ondernemen, Creatief vernieuwen, Klanten vinden, klanten binden en Financieel gezond ondernemen

Waar heb je het meest van geleerd?

Muriël de Ruiter: “Ondernemers zijn en blijven ‘trots’ en vragen niet snel om hulp. Zeker de nuchtere ondernemers uit Hollands Kroon niet. Kwaliteiten als flexibiliteit, creativiteit en doorzettingsvermogen zitten in het bloed van een ondernemer, maar ook de nodige zelfkennis.

Door naar hen te luisteren en het gesprek aan te gaan, kun je ook deze groep faciliteren hun bedrijf meer succesvol te maken of te houden. Individuele financiële hulp/ondersteuning is niet altijd mogelijk, maar zeker in een onzekere tijd kan zo’n programma helpen de bestaande bedrijvendynamiek intact te houden. Wat zeer waardevol is voor de economie en leefbaarheid binnen de gemeente.”

Opmerkingen van deelnemende ondernemers uit de evaluatie:

  • Een mooi (nieuw) begin in deze onzekere tijden
  • Heel fijn, zeker in deze tijd
  • Prachtig en heel goed initiatief. Fijn dat er wat extra’s wordt gedaan voor ondernemers woonachtig in de gemeente
  • Door dit programma heb ik succesvolle verbeteringen in mijn bedrijf door kunnen voeren
  • Fijn dat mijn gemeente dit faciliteert
  • Zeer waardevol een goede stimulans
  • Inspirerend en volledig ondernemersprogramma

Waaraan merk je dat het werkt?

Muriël: “In 2021 hebben we het programma aangeboden aan zzp’ers en ondernemers in Hollands Kroon. Dit jaar is ‘Spiegel je business’ ook aangeboden in 9 andere gemeenten. Eigenlijk is het dus al een Gemeentedeler. Het programma is digitaal, dus aan te bieden op ieder gewenst moment en tijdstip. En het is klaar om uitgerold te worden in nog meer gemeenten.”

Man staand bij bureau met computer, klok aan de wand, achtergrond met logo van Spiegel je businessJoeri Goede van Stichting Startersloket tijdens de kick-off van Spiegel je business

Wat is je toekomstdroom (rondom de casus)?

Muriël: “Dat meer of alle gemeenten in Nederland ‘Spiegel je business’ aanbieden om het lokale bedrijfsleven te ondersteunen! Daarbij is doorontwikkeling en/of uitbreiding van het programma zeker een mogelijkheid, net als maatwerk vanuit een gemeente op een specifiek thema of onderwerp.

Ondernemersdienstverlening kan binnen veel gemeenten meer aandacht gebruiken. Spiegel je business helpt daarbij. Doordat het programma uitbesteed wordt en de investeringskosten per ondernemer gering zijn, zouden meer gemeenten op een snelle en laagdrempelige manier hun (gevestigde) ondernemers kunnen faciliteren.”

Meer weten

Voor vragen over de casus ‘Ondernemers ondersteunen toekomstbestendig te ondernemen’ kun je contact opnemen met Muriël de Ruiter via telefoon 088 321 50 00 of per e-mail Murielderuiter@hollandskroon.nl. De bedrijfscontactfunctionarissen van team Bedrijvigheid van de gemeente Hollands Kroon zijn te bereiken via mailadres: ondernemersloket@hollandskroon.nl.

Bekijk ook: