Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
04 juni 2021

Duurzame Dopper fles verleidde 5.000 kinderen

In de categorie 'Snelle stappen' van gemeente Purmerend: Met een duurzame Dopper fles kinderen zelf laten kiezen voor waterdrinken.

Oorspronkelijke doel

Gezonde leefstijl is zeer actueel, zeker in deze coronatijd. De omgeving bepaalt het gedrag, juist als het gaat om leefstijl. Het creëren van een gezonde omgeving voor haar burgers is mede de taak van de gemeente. Maar hoe creëer je een gezonde omgeving zonder weerstand? Als het gaat om een gezonde schoolomgeving, is de grootste bottleneck dat directeuren en leerkrachten, ouders niet willen verplichten. Dat issue wordt opgelost met deze Dopper ‘nudge’.

De oplossing

Het concept is dat elk kind dat vrijwillig kiest voor water drinken een Dopper fles ontvangt. Kinderen die geen water willen drinken, ontvangen geen Dopper fles. Door de vrijwillige keuze, hoeft school de discussie niet aan met ouders, en besluiten scholen veel sneller tot het overgaan op water. Alle nieuwe kleuters drinken verplicht water en ontvangen allemaal een Dopper fles. Zo wordt een gezond drinkbeleid geborgd van onderaf.

In Purmerend zijn, in 3 jaar tijd, 23 van de 28 basisscholen overgestapt op een gezond drinkbeleid. Op die scholen koos 80 tot 90 procent van de kinderen vrijwillig voor water drinken. In totaal zijn dit ongeveer 5000 kinderen. Ook alle nieuwe kleuters drinken uitsluitend water, thee, melk, karnemelk en krijgen als stimulans een Dopper fles.

Dit initiatief scheelt bij 5000 kinderen 4 tot 8 kilo suiker per jaar. Ook scheelt het een miljoen drinkpakjes afval per jaar! Bijkomend voordeel is dat water drinken op school ervoor zorgt dat kinderen zich beter kunnen concentreren in de klas.
Het project kreeg landelijke aandacht via het jeugdjournaal op 25 september 2019.

Gezond drinken op school wordt leuk en makkelijk gemaakt

De aanpak is makkelijk in te zetten binnen andere gemeenten. De gemeente schaft de Dopper flessen aan. De JOGG-regisseur of een beleidsmedewerker presenteert het aanbod in een directeurenoverleg van de scholen en de afdeling sportstimulering/buurtsportcoaches regelt de implementatie via een 'aftrap water-feest'.

Gezond drinken op school (water, thee, melk, karnemelk) wordt leuk en makkelijk gemaakt voor kinderen, leerkrachten en ouders.

Bekijk het filmpje van deze case op YouTube - desgewenst kun je de ondertiteling aanzetten.

Assessorenrapport

De assessoren zien in deze casus een leuke, eenvoudige en effectieve aanpak en verwacht dat die nog lang een positief effect kan hebben op de gezondheid van een grote groep kinderen. Vermeldenswaardige sterke punten in deze casus zijn de eenvoud, de wetenschappelijke onderbouwing en de volharding en flexibiliteit van het projectteam.

Gerelateerde links

Onderwerpen