Inmiddels zijn de winnaars van de eerste jaargang van de GemeenteDelers bekendgemaakt. Als VDP lichten we nog een interessante en herbruikbare cases uit.
Deze keer: Drukte meten in de binnenstad, privacy by design van de Gemeente Nijmegen
In Nijmegen is eind 2018 een project gestart om drukte in de binnenstad te meten. “Er is gebruik gemaakt van tel-sensoren, een bestaande technologie, om passantenstromen te meten”, aldus Paul Geurts, strategisch informatie adviseur.
Binnen het project is actief samengewerkt met de ondernemers in de binnenstad. De gegevens zijn ingezet om de drukte op straat te meten. Ondernemers combineren deze gegevens met hun data over aantal bezoekers in de winkel en de hoeveelheid betalende klanten. Dit geeft belangrijke informatie over de conversie in hun onderneming.
Inmiddels meten de sensoren al een jaar en wordt de data ingezet om ondernemers een beeld te geven hoe druk het gaat worden, waardoor ze hun personeelsbezetting en openingstijden beter hierop kunnen afstemmen.
Het meetsysteem is ook prima inzetbaar voor “crowdmanagement”. Tijdens de Corona periode konden verkeersstromen in de winkelstraten zo inzichtelijk gemaakt worden en werd duidelijk in hoeverre de anderhalve meter werd nageleefd in de openbare ruimte.
Met de politie en de veiligheidsregio wordt nu uitgewerkt hoe de informatie na de corona periode ook ingezet kan worden bij grote en drukke evenementen, zoals bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse.
Nijmegen wil een economisch aantrekkelijke binnenstad hebben en houden. Door te meten ontstaat er inzicht, kan er worden bijgestuurd en kunnen effect van maatregelen worden geëvalueerd. Nijmegen heeft de ambitie om een “digitaal ethische” stad te zijn waarbij de privacy van de inwoners bovenaan staat. Het telsysteem met de sensoren voldoet hieraan. Het laat zien dat er naast privacy onvriendelijke wifi-tracking systemen ook systemen mogelijk zijn die passanten tellen op een privacy by design principe.
Gemeente Utrecht heeft voor hetzelfde systeem gekozen. Daar hangen inmiddels vier sensoren die de drukte in kaart brengen rondom het stationsplein.
De gemeente Nijmegen heeft geholpen bij het opstellen van een meetplan en het dataverwerkingsproces. Zie: www.nijmegen.nl/tellingen.
Er zijn meerdere gemeenten die interesse hebben getoond en al een uitvraag bij de leverancier hebben gedaan. Via de landelijk politie wordt de data momenteel, via “COVID innovatie geld”, gekoppeld aan landelijke crowdmanagement applicaties die door de politie worden gebruikt.