Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
10 december 2020

Digitaal overeenstemming vinden tussen groepen

Samen kun je meer, ben je slimmer én door anderen te betrekken heb je ook meteen meer draagvlak. En: samen kunnen we polarisatie en die gevaarlijke informatie ‘bubbles’ doorbreken.
Maar hoe doe je dat? Hoe kun je meer samen met inwoners en ondernemers besturen? Hoe geef je het grijze midden een stem? En hoe detecteer je overlap tussen meningen?
De tool Polis kan hierbij helpen. Het is een tool waarbij het ‘stille midden’ juist extra aandacht krijgt en de discussie niet wordt overstemd door extreme kampen, zonder de onderlinge verschillen weg te poetsen.

Online burgerparticpatie

De samenleving lijkt meer gepolariseerd dan ooit en de toenemende digitalisering van ons leven draagt daar vaak alleen maar aan bij. Maar dat hoeft niet. In een zoektocht naar consensus, gaan Amsterdam en Groningen als eerste Nederlandse steden de tool ‘Pol.is’ inzetten om digitaal overeenstemming te vinden tussen verschillende groepen.

Taiwan heeft een democratie met open overheid, openbaar bestuur met radicale transparantie en online burgerparticipatie via dit gratis burgerparticipatieplatform.
Nieuwe concepten voor wet- en regelgeving worden eerst voorgelegd aan duizenden inwoners via een soort van internetconsultatie. Via de chat worden ook alternatieven ingediend en doorgesproken.

Bij deze tool wordt artificiële intelligentie (AI) ingezet om overlap tussen meningen te detecteren en het grijze midden een stem te geven. Taiwan maakt structureel gebruik van deze tool. 

Bijeenkomst Pakhuis De Zwijger

Op 9 december werd er in Pakhuis De Zwijger een bijeenkomst gehouden in het kader van New Democracy #47: 'Op zoek naar consensus'. Met o.a. Pol.is-ontwikkelaar Colin Megill uit Seattle, de Digital Minister van Taiwan, Audrey Tang en vertegenwoordigers vanuit Amsterdam en Groningen.
Je kunt de bijeenkomst terugkijken via deze link