Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
14 oktober 2020

Datavolwassenheid gemeente

Door datagedreven te werken, kunnen gemeenten efficiënter hun doel bereiken. In het sociale domein helpt goed gebruik van informatie bijvoorbeeld om mensen met een mogelijke hulpvraag eerder in beeld te krijgen. En in het fysieke domein om doelmatiger en doeltreffender om te gaan met onderwerpen als onderhoud, parkeren, of het ophalen van afval. Het Ontwikkelmodel Datagedreven Gemeente helpt je op weg. 

Datagedreven werken vraagt nogal wat van gemeenten. Op technisch én organisatorisch vlak. Natuurlijk zijn de eisen anders voor wie er voorzichtig mee wil beginnen, dan voor de gemeenten die het in willen zetten als pijler onder het werk van een of meer afdelingen. Om scherp en rationeel te bepalen waar je staat, waar je naartoe wilt, én wat daarvoor nodig is, is er het Ontwikkelmodel Datagedreven Gemeente.

Speciaal Ontwikkelmodel voor gemeenten 

Het model combineert kennis van de technische en organisatorische kant van gemeenten met kennis van datagedreven werken in het algemeen. Het Ontwikkelmodel is daardoor een model waarin de specifieke kenmerken van gemeenten aan bod komen. Dat zijn bijvoorbeeld de brede scope van het werk, en het grote aantal afdelingen en (politieke) stakeholders. Bovendien houdt het rekening met het doel van gemeenten: waarde realiseren voor hun inwoners.

Meer weten?

Het model is ontwikkeld door A&O fonds Gemeenten, VNG Realisatie en Berenschot. Wil je meer weten over de werking ervan? Lees dan vooral deze paper.