Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
09 oktober 2020

Bijeenkomst 'Regels en ruimte in de publieke dienstverlening'

Op 8 oktober 2020 is er een succesvolle online VDP-bijeenkomst gehouden met als thema: 'Regels en ruimte in de publieke dienstverlening'.

Lees hier een algemene inleiding over dit thema.

"Ongelijke gevallen in gelijke mate ongelijk behandelen"

In de publieke dienstverlening zijn regels onvermijdelijk. Ze helpen willekeur te voorkomen en zorgen ervoor dat gelijke situaties gelijk behandeld worden. En toch… Je hebt regelmatig te maken met inwoners in een bijzondere situatie, waarin het niet klopt om de regels en de standaard werkwijze te volgen. Iets anders is nodig voor een echte oplossing. Je zoekt ruimte om af te wijken zonder precedenten te scheppen. Hoe doe je dat?

Een simpel antwoord op die vraag is er niet. 

Het gaat om het geheel van samenhangende zaken:
Is de bedoeling van ons werk helder? Onderken je wat nodig is? Mag je fouten maken? Geeft het management en bestuur rugdekking? Leren we van ervaringen en met elkaar? Kijken we over onze afdelings-en organisatiemuren? Weet je genoeg van je samenwerkingspartners en werken we goed samen? Heb je genoeg informatie en weeg je alle invalshoeken goed af? Nemen we iedere uitzondering serieus of komen we pas in actie als het vaker misgaat? Lossen we de casus op en/of werken we aan verbeteren van het systeem? Heb je genoeg tijd om een stap extra te zetten? Hoe leg je verantwoording af? Is het mandaat helder? Welke ruimte geven de regels? Etc.

Hier vind je alle informatie over deze bijeenkomst.