Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
13 april 2023

VDP online bijeenkomst - Tussen fraude en vertrouwen

Datum:

13 april 2023

Starttijd:

13:00 uur

Eindtijd:

14:30 uur

Locatie:

Online

Te veel wantrouwen staat op gespannen voet met overheidsdienstverlening. Tegelijk is waakzaamheid tegen fraude ook onderdeel van ons werk. Samen met Sandra Palmen en aan de hand van ervaringen in onze gemeenten gaan we tijdens deze bijeenkomst dieper in op bovenstaand dilemma. Zodat je met meer inzicht je afwegingen kunt maken in dit spanningsveld.

Het effect van geïnstitutionaliseerd wantrouwen

Sandra Palmen was de hoogste juridisch adviseur bij de afdeling toeslagen van de belastingdienst en sloeg al in 2017 alarm over de problemen bij het stoppen van de kinderopvangtoeslag. In het eerste deel van onze bijeenkomst neemt Sandra ons mee in de dilemma’s die zij bij de belastingdienst heeft meegemaakt. Daarbij gaat zij ook in op het effect van geïnstitutionaliseerd wantrouwen op je organisatie. En hoe we ons ambtelijk kunnen opstellen als er politiek heen en weer wordt bewogen tussen extremen: dan weer wantrouwen als uitgangspunt, dan weer alleen maar uitgaan van vertrouwen.

Alert op fraude vanuit goede dienstverlening

Dienstverleners binnen gemeenten moeten ook alert zijn op fraude. In het tweede deel van de bijeenkomst vertelt Hermannus Stegeman, manager Publiek van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, hoe hij die focus op fraude omzet naar vertrouwen en goede dienstverlening. Hoe creëer je een sfeer van vertrouwen voor medewerkers en inwoners, terwijl je tegelijkertijd werkt aan bewustwording over fraude? Wat is hiervan de impact op proces, communicatie en leiderschap? Het zijn vragen en dilemma’s die ook herkenbaar zijn als je verantwoordelijk bent voor andere dienstverlening dan burgerzaken.

Programma

12.45 uur: Inloop
13.00 uur: Welkom en opening
13.05 uur: Sandra Palmen over wantrouwen en dienstverlening
13.45 uur: Hermannus Stegeman over fraude en dienstverlening bij burgerzaken
14.25 uur: Afronding
14.30 uur: Einde programma

Bijeenkomst terugkijken

Delen

Documenten

Alleen voor leden Ook lid worden?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Lid worden? U kunt zich hier registreren.