Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
22 juni 2023

VDP kwartaalbijeenkomst - AI en dienstverlening - Dag van de Publieke Dienstverlening

Alleen voor leden Ook lid worden?
Datum:

22 juni 2023

Starttijd:

09:00 uur

Eindtijd:

17:30 uur

Locatie:

Den Haag

Tijdens deze kwartaalbijeenkomst namen we deel aan de door het rijk georganiseerde Dag van de Publieke Dienstverlening en hadden een apart VDP-onderdeel over Artificial Intelligence (AI) en dienstverlening met Felienne Hermans als gastspreker. Dat leverde weer veel inspiratie voor betere dienstverlening op.

Blog van Wim Blok over deze bijeenkomst

Programma

  • Ochtend: bezoek aan een uitvoerings- of maatschappelijke organisatie op uiteenlopende beleidsterreinen (Dag van de Publieke Dienstverlening)
  • Lunch en informatiemarkt (Dag van de Publieke Dienstverlening)
  • Tussen 14.00 en 16.00 uur: gastspreker Felienne Hermans over ‘AI en dienstverlening’ (VDP-deel)
  • Afsluiting en borrel (Dag van de Publieke Dienstverlening)

Dag van de Publieke Dienstverlening

De tweede editie van de Dag van Publieke Dienstverlening vindt plaats op donderdag 22 juni. Het thema van de dag is ‘Samen werken aan vereenvoudiging’. Een brede groep vertegenwoordigers uit politiek, beleid, uitvoering, bedrijfsleven en de samenleving gaat met elkaar in gesprek over goede voorbeelden en knelpunten. We bouwen daarbij voort op de Staat van de Uitvoering 2023. Wat is er concreet nodig en mogelijk om te verbeteren?

Het ochtendprogramma biedt de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een uitvoerings- of maatschappelijke organisatie op uiteenlopende beleidsterreinen. Op deze locaties, in en rondom Den Haag, zal het gesprek gevoerd worden over concrete voorbeelden van knelpunten in de beleidsuitvoering en mogelijke oplossingen en verbeteringen. Deze bezoeken zijn extra interessant omdat ze worden gebracht met een mix aan deelnemers: Tweede Kamerleden, ambtenaren, ondernemers en vertegenwoordigers van gemeenten waaronder leden van de VDP.

Leden die zich aanmelden voor deze bijeenkomst, krijgen na 5 mei meer informatie over het inschrijven voor deze sessies.

AI en dienstverlening

Gastspreker Felienne Hermans gaat in op de invloed van Artificial Intelligence (AI) op uitvoering en dienstverlening. Welke kansen geeft dat om de dienstverlening eenvoudiger te maken en welke ethische vraagstukken zitten eraan vast? Een aantal gemeenten is al een tijd bezig om Gem te ontwikkelen, een lerende chatbot die op een steeds groter aantal vragen antwoord kan geven.

Felienne Hermans, universitair hoofddocent van de Universiteit van Leiden, legt uit hoe AI werkt. Want als je de principes ervan snapt, kun je ook een beter gesprek voeren over de implicaties en de ethische aspecten van AI. Ze zal in het bijzonder ingaan op Chat GPT, wat steeds vaker gebruikt wordt, maar ook de nodige vragen oproept.

Daarnaast levert gastgemeente Den Haag een bijdrage aan het VDP-deel van het programma.

Delen

Documenten

Alleen voor leden Ook lid worden?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Lid worden? U kunt zich hier registreren.